Verbond van Verzekeraars

Stelselwijziging dempt groei marktvolume zorgverzekeraars

De omzet van zorgverzekeraars is na de invoering van de Zorgverzekeringswet licht afgenomen. Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Statisticus Nico Jacobs schrijft de afname voornamelijk toe aan het feit dat zorgverzekeraars de basisverzekering in het eerste jaar tegen een relatief lage premie hebben aangeboden.

De cijfers van de marktomvang geven op het eerste gezicht een vertekend beeld. Als naar absolute bedragen wordt gekeken, is het premievolume van private zorgverzekeraars in 2006 namelijk sterk gegroeid. "Dat komt omdat de voormalige ziekenfondsen nu ook tot de private markt behoren", verklaart Jacobs. "Met de invoering van de Zorgverzekeringswet zijn álle zorgverzekeraars particuliere verzekeraars geworden en meten we dus het premievolume van de totale markt. Die is in absolute cijfers simpelweg toegenomen, omdat private verzekeraars meer klanten hebben."
Jacobs schat dat de marktomvang van ziektekostenverzekeraars, uitgedrukt in premievolume, in 2006 ongeveer dertig miljard euro bedraagt. Dat is vrijwel hetzelfde bedrag dat De Nederlandsche Bank in december in haar kwartaalbericht als prognose opgaf. Volgens de toezichthouder bedraagt de omzet 29,7 miljard euro, waarvan 26,4 miljard voor rekening van de basisverzekering komt en 3,3 miljard voor de aanvullende verzekeringen.

Hoewel de totaalcijfers een groei laten zien, is de marktomvang in werkelijkheid gestagneerd. "Bij de cijfers tot en met 2005 (het particuliere segment bestond toen nog uit privaat- en publiekrechtelijke verzekeringen en aanvullende ziekenfondsverzekeringen) hebben we de volumes van de ziekenfondsen opgeteld", aldus Jacobs. "Dit totaalplaatje, zoals in de grafiek weergegeven, geeft in feite een beeld van de huidige markt. Als we de situatie tot en met 2005 met de nieuwe situatie in 2006 vergelijken, blijkt dat de forse groei van het premievolume, waardoor de zorgmarkt de afgelopen jaren werd gekenmerkt, is afgeremd sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet."
Volgens Jacobs is de relatief lage premie van de basisverzekering een eerste oorzaak voor de demping. "Ook kan het zijn dat verzekeraars zijn uitgegaan van een beperkte stijging van de zorgkosten (schadelast), terwijl die in de praktijk veel hoger is uitgevallen."

Prognoses
Het CVS schat het premievolume van de totale sector Zorg (naast de subbranche Ziektekostenverzekeringen ook de Inkomensbranche, waaronder arbeidsongeschiktheids- en ongevallenverzekeringen) op ongeveer 33 miljard euro. Ten opzichte van de sectoren Schade en Leven neemt het gewicht van de sector Zorg daarmee toe tot 47 procent van de totale verzekeringsmarkt. "Maar het blijven prognoses", benadrukt Jacobs. "In juni publiceren we in ons financieel jaarverslag de werkelijke resultaten."

Schatting marktvolumes en samenstelling sector Zorg

Bronnen: DNB, Vektis, CVS

Verzekerd!, januari 2007