Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 januari 2007


PvdA en VVD willen monopoliepositie van verzekeraars breken


Initiatiefwet banksparen voor beleggingshypotheken en individueel pensioen


PvdA Tweede Kamerlid Staf Depla en zijn VVD-collega Stef Blok maken een eind aan de monopoliepositie van verzekeraars bij het sparen van individueel pensioen (lijfrenteproducten).
Dit gaat ook gelden voor het opbouwen van het fiscaal vrijgesteld kapitaal voor de hypotheekaflossing. Hiervoor is vandaag het aangepaste wetsvoorstel ingediend.


De initiatiefnemers gaan er alles aan doen om het wetsvoorstel op 1 januari 2008 van kracht te laten worden zodat huizenkopers en mensen die zelf willen (bij-) sparen voor hun oude dag snel van deze regeling gebruik kunnen maken. Depla: "Uit onderzoek blijkt dat verzekeraars hoge kosten in rekening brengen. Daar moet een einde aan komen." Blok vult aan: "Het is ons er om te doen meer concurrentie te bewerkstelligen, en zo de kosten te drukken".


Kapitaal verzekering eigen huis

Uit onderzoek van de AFM, maar ook uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de verzekeraars hoge kosten in rekening brengen. Hierdoor betalen huizenbezitters een te hoge prijs voor hun hypotheek. Dit kan als het tegenzit oplopen tot tienduizenden euro's.
Consumenten kiezen nu massaal voor beleggingshypotheken bij een verzekeraar omdat kosten daarvoor fiscaal aftrekbaar zijn en opbrengsten fiscaal worden begunstigd. Die subsidiëring uit de belastingmiddelen ontbreekt voor hypotheeksparen bij de bank. Die fiscale achterstelling voor hypotheeksparen bij de bank willen PvdA en VVD nu opheffen. Op die manier kunnen consumenten eerlijk kiezen of ze alleen een geblokkeerde bankbeleggingsrekening willen hebben of ook een verzekering voor het geval ze te komen overlijden.
De Vereniging Eigen Huis steunt het voorstel.


Individueel pensioensparen

Het wetsvoorstel regelt dat individueel pensioensparen (lijfrenteproducten) ook bij banken fiscaal wordt ondersteund.
Elke Nederlander krijgt AOW. Als je een hoger pensioen wil moet je daar zelf voor sparen. Werknemers doen dat collectief via pensioenfondsen en verzekeraars. Als werknemers een pensioengat hebben mogen ze individueel bijsparen. De groeiende groep zelfstandigen (vaak zonder personeel) moeten zelf voor hun aanvullend pensioen sparen. Als zelfstandigen of werknemers bijsparen via een lijfrentepolis wordt het door de fiscus ondersteund. Op die manier wordt iedereen gestimuleerd om voor zijn of haar oude dag te sparen. Op dit moment zijn mensen, die fiscaal ondersteund individueel willen (bij-)sparen voor hun oude dagvoorziening, gedwongen dit bij een verzekeraar te doen. De uitvoering- en provisiekosten hiervan zijn hoog en ondoorzichtig. Met dit voorstel willen de initiatiefnemers een einde maken aan de gedwongen winkelnering bij verzekeraars door zelfstandigen en mensen met een pensioengat ook de mogelijkheid geven om via een geblokkeerde bankspaarrekening of een beleggingsrecht bij een bank te sparen voor de oude dag. Zo ontstaat er een keuzemogelijkheid, meer concurrentie en lagere kosten. Met dezelfde euro individueel sparen voor het pensioen kan via een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrecht bij een bank meer kapitaal worden opgebouwd dan via de meeste lijfrentepolissen/koopsompolissen bij verzekeraars.