Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 31 januari 2007

Fraude in winkels neemt af
Fraudeurs vrezen waarschuwingsregister FAD

Voor het eerst sinds jaren neemt de fraude in de detailhandel af. Dit blijkt uit de cijfers van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Steeds meer winkelbedrijven werken met het waarschuwingsregister en voorkomen interne fraude met behulp van dit systeem. Uit de voorlopige cijfers van de stichting FAD blijkt tevens dat in 2006 de totale schade door interne fraude met meer dan 10% is afgenomen. Deze schade bedroeg in 2006 ca. 170 miljoen euro.

Circa 60% van deze schade wordt veroorzaakt door de directe schade van fraude. Het doen van onderzoek om fraude op te sporen en te bewijzen zorgt voor 35% van de kosten. De overige schade is indirect en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verziekte sfeer op de werkvloer en het op orde brengen van de administratie. Winkels investeren jaarlijks circa 290 miljoen euro in het voorkomen van winkelcriminaliteit. 30% van dit bedrag wordt uitgegeven aan maatregelen om fraude te voorkomen, zoals kassa analyse systemen. Belangrijk bij de bestrijding van fraude zijn 'huisregels'. Winkels die de huisregels goed op orde hebben, kunnen fraude vaak prima voorkomen.

FAD-voorzitter Korthals reikt vandaag een brochure uit over het waarschuwingsregister aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. De FAD-voorzitter verwacht dat in 2007 het voorkomen van fraude hoog op de agenda staat van veel winkelbedrijven. Staatssecretaris Van Gennip prijst de gezamenlijk aanpak van interne fraude. Zij verwacht dat een toename van het aantal deelnemers de aanpak van fraude zal versterken.

Fraudeurs worden na ontslag en het doen van aangifte voor maximaal vier jaar op het waarschuwingsregister geplaatst. Bedrijven die meedoen kunnen met behulp van dit systeem sollicitanten screenen. Uit onderzoek door de FAD blijkt dat winkelbedrijven die meedoen aan het waarschuwingsregister door fraudeurs worden gemeden. De FAD verwacht op grond van het succes tot nu toe dat in 2007 het overgrote deel van de detailhandel mee gaat doen aan het waarschuwingsregister. De detailhandel is daarmee één van de eerste sectoren die het voorkomen van interne fraude op grote schaal in de praktijk brengt.

De FAD vindt dat de aangifteprocedure in Nederland sterk moet worden gemoderniseerd. In het digitale tijdperk is het nog steeds niet mogelijk om digitaal aangifte te doen. Digitaal aangifte doen kan politie en justitie, maar ook de detailhandel veel tijd schelen. De FAD dringt daarom aan op een digitaal aangifteloket bij het Openbaar Ministerie.

----------

De stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) is de onafhankelijke toezichthouder en beheerder van het waarschuwingsregister. De stichting FAD werkt aan de integriteit van alle winkelmedewerkers. Deze onafhankelijke stichting zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van alle vormen van fraude in het winkelbedrijf.