Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Internationale advertentie: 'Shell, ruim je rotzooi op' Rapport over onbetaalde rekeningen Shell

Amsterdam, 31 januari 2007 ­ Shell moet haar jaarwinst investeren in het opruimen van de rotzooi die wereldwijd door haar projecten wordt veroorzaakt. Die oproep doet Milieudefensie bij de presentatie van een rapport over de onbetaalde rekeningen van Shell. Ook verschijnen morgen paginagrote advertenties in de Engelse krant Guardian en de Volkskrant met dezelfde oproep, ondertekend door duizenden mensen. Shell maakt morgen haar jaarcijfers over 2006 bekend.

Het rapport geeft de problemen weer die Shell op negen plaatsen in de wereld veroorzaakt. Bij de cases worden concrete oplossingen gegegeven en de investeringen die Shell hiervoor zou moeten doen. Een beruchte case is Nigeria, waar Shell al jarenlang op grote schaal olie oppompt. De Nigerianen betalen de prijs: sociale ontwrichting, gezondheidsproblemen en milieuvervuiling. Milieudefensie wil dat Shell direct stopt met het affakkelen van gas (1,55 miljard dollar) en tien miljard dollar reserveert voor het opruimen van de talloze olielekkages.

Op het Russische schiereiland Sachalin is Shell betrokken bij de aanleg van een controversieel gas- en olieproject, waarbij walvissen en diverse zalmsoorten in hun voortbestaan worden bedreigd. Hierdoor is het voortbestaan van de lokale vissersgemeenschap in gevaar. De investeringen die nodig zijn voor het opruimen van de tot nu toe veroorzaakte milieuschade worden geschat op 376,5 miljoen dollar.

In Durban (Zuid-Afrika) wordt Shell gevraagd de oude raffinaderij te vervangen (6 miljard dollar). De raffinaderij, met bijbehorende pijpleidingen, is er zo slecht aan toe dat er regelmatig ongelukken en lekkages plaats hebben. Bovendien kampt de bevolking met gezondheidproblemen door de luchtvervuiling.

'De torenhoge winstcijfers behaalt Shell over de ruggen van lokale gemeenschappen en het milieu. Wij presenteren hier de jarenlange onbetaalde rekeningen. Shell-topman Jeroen van der Veer moet zijn verantwoorlijkheid hiervoor erkennen, en geld reserveren voor het opruimen van de rotzooi,' aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie.

Andere cases in het rapport zijn Count Mayo (Ierland), Manila (de Filippijnen), São Paulo (Brazilië), Curaçao, Louisiana (Verenigde Staten) en Barbados. Het rapport is geschreven door de Shell Acccountability Coalitie, een internationale coalitie van bewonersgroepen, milieuorganisaties en andere NGO's.

Morgen verschijnen in de Volkskrant en Guardian, paginagrote advertenties, gesteund door duizenden mensen uit de hele wereld. Ze roepen Shell op de winst te besteden aan het opruimen van de rotzooi.