Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 029 JAB
Datum: 31 januari 2007

Bijdrage van 2 miljoen euro voor bouw theater
Provincie ziet economische kansen in een
Cultureel Kwartier Sneek

Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project 'Cultureel Kwartier Sneek'. Met dit geld kan de gemeente Sneek de bouw van een theatercentrum voor permanente zomerprogrammering deels financieren. Het college van GS is van mening dat hiermee het Friese toerisme versterkt wordt.

Watersportstad Sneek trekt jaarlijks honderdduizenden watersporttoeristen naar zijn levendige binnenstad. Sneek wil echter ook hét centrum van kunst en cultuur in de regio Zuidwest Fryslân worden. Hiertoe bouwt de gemeente een nieuw theater in de binnenstad dat gecombineerd wordt met een Centrum voor de Kunsten en een poppodium. Dit zogenaamde 'Cultureel Kwartier' dient als aanjager voor een speciaal zomerprogramma dat watersporters en recreanten moet uitdagen langer in Sneek te blijven. Daarnaast moet het een nieuwe categorie toeristen trekken, namelijk cultureel geïnteresseerde bezoekers.

Eind 2006 werd in het kader van het Kompasprogramma al een subsidieaanvraag voor het Cultureel Kwartier ingediend bij het SNN. Echter, het subsidiëren van een centrum voor de kunst is op grond van Rijksregelgeving niet mogelijk. De Kompasbijdrage werd daarom niet toegekend. Gedeputeerde én Sneker Piet Bijman noemt het uitzonderlijk dat de provincie wel bijdraagt in dit project: "Normaal gesproken subsidiëren wij niet de bouw van theaters en dergelijke. De reden om dit nu wel te doen is vanwege de grote betekenis van dit project voor Sneek als watersportstad. Het op peil houden van de bestaande voorzieningen en het voortdurend zoeken naar nieuwe mogelijkheden zijn cruciaal om de positie van Sneek als één van belangrijkste watersportcentra van Nederland te versterken."

Werkgelegenheid
De gedeputeerde ziet veel kansen voor het Cultureel Kwartier: "Naast een versterking van de culturele faciliteiten in Sneek en omgeving, draagt het project ook bij aan een groei van de werkgelegenheid, een verbetering van het woon- en leefklimaat en het toeristische aanbod. Kortom, de economische betekenis van het project was de motivatie voor het college van GS om akkoord te gaan met het voorstel."


---- --