Cap Gemini Nederland



PERSBERICHT

Utrecht, 30 januari 2007

Radio Frequency Identification (RFID) belangrijke stimulans voor economische groei in Zuidoost-Nederland
Onderzoek Capgemini concludeert: regio mogelijk toekomstig RFID-centrum

Recent onderzoek van Capgemini heeft uitgewezen dat het gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) in Zuidoost-Nederland, mits goed gemanaged, een grote vlucht kan nemen. Voor de regio is een spilfunctie weggelegd, omdat de plaatselijke hightech system sector een sterke positie heeft in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de benodigde hightech materialen. Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het project i-zone, vond plaats in opdracht van NV Industriebank LIOF, NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij BOM, NV REDE en Syntens.

Volgens het onderzoek bezit de regio Zuidoost-Nederland de juiste know how en de juiste infrastructuur om een centrale plaats in te nemen bij de ontwikkeling, productie en implementatie van RFID-technologie.

Als eerste stap moet volgens het onderzoeksrapport een ontwikkel- en testcentrum worden ingericht en gefaciliteerd. Het plaatselijke bedrijfsleven zal zich hier in nauwe samenwerking met en met steun van nationale en Europese overheden, sterk voor moeten maken. Het ontwikkelcentrum, waarbij ook de universitaire en hogeschoolopleidingen in de regio zullen worden betrokken, zal in haar activiteiten moeten aansluiten op de marktvraag.

Het rapport concludeert dat Zuidoost-Nederland zich bij de ontwikkeling en productie van RFID- concepten zal moeten richten op `copycat'-innovatie; innovatie die geslaagde trajecten uit andere sectoren en andere regio's als uitgangspunt neemt. Hiertoe moet door de betrokken organisaties een kennisdatabank worden ingericht. De informatie over projecten in andere sectoren en gebieden die hier wordt samengebracht kan van grote waard zijn bij de ontwikkeling van nieuwe concepten.

PERSBERICHT

Het is van groot belang voor de ontwikkeling van Zuidoost-Nederland als RFID-bolwerk dat de tijdens het onderzoek aangedragen levensvatbare concepten worden omgezet in bruikbare business cases. Goede coördinatie tussen de betrokken bedrijven is hierbij van groot belang. Volgens Capgemini zijn zeker 14 concepten op korte termijn realiseerbaar.

De verwachte sterke ontwikkeling van RFID biedt, kortom, volop kansen voor Zuidoost-Nederland. LIOF, BOM, REDE en Syntens zullen zich inspannen om de kansen samen met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen te verzilveren. Bert de Wit, NV Industriebank LIOF zegt hierover: "De ontwikkeling van RFID biedt grote kansen voor Zuidoost-Nederland. Kansen om functies toe te voegen aan bestaande producten en diensten, kansen om processen te optimaliseren en kansen om geheel nieuwe product/dienstcombinaties te ontwikkelen. Met name in de voor Zuidoost-Nederland belangrijke sectoren zoals hightech systems, agfro/food en medical devices. De RFID-chips moeten bovendien ook worden gemaakt. De hightech system sector in Zuidoost-Nederland heeft nu juist een wereldpositie in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de daarvoor benodigde productie-equipment."

"In het algemeen is RFID een technologie die erg kansrijk is in alle situaties waar nauwkeurigheid in een productie- of dienstverleningsproces noodzakelijk is. RFID maakt het mogelijk om, nog meer dan bestaande middelen (zoals barcode en RF-chips), locatie en product te koppelen aan de elektronisch gestuurde processen. De technologie zal zich in de komende jaren ontwikkelen als hulpmiddel om aan te geven wie wat waar gedaan heeft, en zodoende de logistiek, administratie, efficiëntie en 'Quality of service' verbeteren", zegt Jacob Kokswijk, consultant van Capgemini. "Uiteraard zal daarbij zorgvuldigheid betracht moeten worden met privacy van mensen. De daarover op gang gezette brede maatschappelijke discussie, zowel in Nederland als in Europa, zal leiden tot het aangeven van mogelijkheden en grenzen. Binnen dit kader kan de RFID-technologie een nuttige bijdrage leveren."

EINDE PERSBERICHT

Over I-zone
Het project Innovation Zone is gericht op de ontwikkeling en productie van innovatieve producten die gerealiseerd worden door clusters van ondernemingen en kennisinstellingen. Om zover te

PERSBERICHT

komen wordt de Innovation Zone methodiek gevolgd. Deze bestaat uit een serie bijeenkomsten, markt- en haalbaarheidsonderzoeken en tenslotte het actief stimuleren en begeleiden van clustervorming. De volledige roadmap RFID Zuidoost-Nederland is te downloaden op de website www.innovationzone.nl. Het project i-zone wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Limburg, Provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. Daarbij werkt de onderneming op een onderscheidende manier samen met haar klanten aan het behalen van snellere, betere en meer duurzame resultaten: de Collaborative Business Experience. Deze innovatieve samenwerking krijgt vorm door een sterk netwerk van technologiepartners, bewezen methoden en hulpmiddelen en een sterk op samenwerking gerichte mentaliteit in de dagelijkse praktijk. Hiermee helpt Capgemini organisaties om nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 61.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2005 een omzet van 6,954 miljard euro. Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.nl.capgemini.com

Over NV Industriebank LIOF
NV Industriebank LIOF is de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij. LIOF heeft tot doel de economische structuur van de provincie Limburg verder te versterken. De industrie en stuwende dienstverlening zijn de doelgroepen waarop LIOF zich richt. De vier kerntaken Investeringsbevordering/Business Development, Participatie, Ontwikkeling/Innovatie en Bedrijventerreinen hebben betrekking op respectievelijk het aantrekken van vestigingen van (buitenlandse) ondernemingen, het risicodragend participeren in perspectiefvolle Limburgse bedrijven, het ontwikkelen van programma's en uitvoeren van projecten waarmee Limburgse bedrijven hun concurrentiekracht kunnen versterken en het actief optreden bij de totstandkoming van grootschalige/bovenregionale bedrijventerreinen. LIOF opereert offensief, gericht op kansen die de economische ontwikkeling op lange termijn biedt. Daarbij vervult LIOF een brugfunctie tussen overheid en bedrijfsleven. LIOF is een professionele organisatie met ambitie en spreekt de taal van de ondernemer.

PERSBERICHT