Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 januari 2007


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over het bericht dat de daling van de werkloosheid onder allochtonen achterblijft.


1. Heeft u kennis genomen van de laatste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek dat niet-westerse allochtonen drieënhalf maal zo vaak werkloos zijn als autochtonen en niet-westerse allochtonen minder profiteren van de daling van de werkloosheid? Wat is uw reactie hierop?


2. Deelt u de mening dat de doelstelling van het kabinet om de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen niet meer dan twee keer hoger te laten zijn dan onder autochtonen niet is gehaald?


3. Bent u het eens met de constatering van het CBS dat de achterstand van allochtonen op de arbeidsmarkt onder meer te wijten is aan het verschil in opleidingsniveau? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen en gaat u nemen om dit op te lossen? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u het voorts eens met de constatering van het CBS dat ook vooroordelen van werkgevers nog steeds een rol spelen bij de achterstand van allochtonen op de arbeidsmarkt? Zo ja, wat vindt u in dit licht van de recente uitspraken van de minister van Economische Zaken dat discriminatie nauwelijks een rol speelt bij sollicitaties en welke maatregelen gaat u nemen om discriminatie tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?


5. Zijn er volgens u nog andere redenen waarom de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen minder daalt dan die onder autochtonen? Zo ja, welke zijn dat dan?


6. Hoe beoordeelt u in dit licht het beleid op dit gebied van de afgelopen jaren?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 117

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


CBS, persbericht 30 januari 2007 en Volkskrant, Werkloosheid allochtonen 'dramatisch', 31 januari 2007.