Uitwerking NAW-besluit per 1 maart 2007

Vwe bureau voor voertuigdoc.

Heerhugowaard, 31 januari 2007

Uitwerking NAW-besluit per 1 maart 2007
Geen onverwachte gevolgen voor dienstverlening VWE

De definitieve uitwerking van het besluit van de minister van Verkeer & Waterstaat inzake de NAW-verstrekkingen na 1 maart 2007 heeft geen onverwacht nadelige gevolgen op de producten en diensten van VWE. Dit stelt Kees Jan Meerman, adjunct-directeur van VWE.

Vanwege de langlopende gesprekken tussen de overheid en de stichtingen en providers heeft VWE zich de afgelopen jaren voorbereid aan de hand van verschillende scenario's. Met de nu bekendgemaakte definitieve uitwerking was rekening gehouden in één van die scenario's. Voor producten die gebaseerd zijn op de levering van adresgegevens voor commerciële doeleinden heeft het de grootste gevolgen. De uitwerking van het besluit heeft echter ook impact op voertuiginformatiesystemen en op statistische informatieproducten voor de voertuigbranche.

VWE heeft veel in het werk gesteld om de gevolgen voor de branche zo beperkt mogelijk te houden en biedt zijn klanten nieuw gereedschap en daarmee nieuwe kansen. Eén daarvan is NAWeX, een uitwisselingssysteem voor adresgegevens dat ook ná 1 maart 2007 schoon en actueel blijft. Het NAW-besluit geldt voor de gehele branche. 'De bedrijven die blijven denken in kansen zullen er het sterkst uitkomen', aldus Meerman, 'VWE zal hen daarbij blijven ondersteunen'.

In 2001 is door de minister van Verkeer en Waterstaat besloten om niet langer persoonsgegevens aan de belangenbehartigers van de autobranche te verstrekken ten behoeve van commerciële doeleinden. De redenen hiervoor waren dat dit onaanvaardbaar was vanuit het belang van een strikte scheiding tussen publieke taken en private taken en dat het niet wenselijk was met het oog op de bescherming van de privacy van de burger.

Dit besluit had tot gevolg dat de belangenbehartigers op termijn niet langer persoonsgegevens van kentekenhouders via de overheid konden verkrijgen. Aanvankelijk was gekozen voor een overgangsperiode tot 1 maart 2006. In het kader van nadere afspraken met de toenmalige vertegenwoordigers van de autobranche is uiteindelijk besloten tot een overgangsperiode tot 1 maart 2007.

VWE bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie is een onafhankelijke dienstverlenende organisatie voor de voertuigbranche en hieraan gerelateerde partijen. Door koppeling van het RDW-kentekenregister aan databases met aanvullende voertuiginformatie en geavanceerde ICT-systemen biedt VWE zeer gebruiksvriendelijke en innovatieve producten en diensten aan. In 2001 werd VWE door de minister aangewezen als RDW-provider via de stichting NewMotive.


---