CNV PZ: geen gedwongen ontslagen fusie Essent - Nuon

Cnv publieke zaak

CNV Publieke Zaak zal bij een fusie tussen Essent en NUON de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden scherp in de gaten houden. Gedwongen ontslagen zijn in de ogen van de bond uitgesloten.

CNV Publieke Zaak maakt zich ernstig zorgen voor de werkgelegenheid in het Noorden van Nederland bij een fusie tussen Essent en NUON. In deze regio overlappen de bedrijven Essent en NUON elkaar. Voor het Noorden zal, naar het zich laat aanzien, extra werkgelegenheidsafspraken gemaakt moeten worden. CNV Publieke Zaak gaat zich daarvoor inzetten. Bestuurder Theo Quist:'In het verleden werden allerlei ouderenregelingen met succes ingezet. Door veranderende wetgeving zijn dat soort maatregelen niet meer mogelijk en zal er meer ingezet moet worden op her- en omscholing en bemiddeling naar werk buiten het nieuwe bedrijf. CNV Publieke Zaak zal eisen dat er geen gedwongen werkloosheid gaat ontstaan door de fusie.'

Europa
CNV Publieke Zaak verwacht dat het niet bij deze aangekondigde fusie zal blijven, maar dat er binnen afzienbare tijd gezocht gaat worden naar een buitenlandse partner. Dit vanwege de concurrentie in Europa. Binnenkort zullen de kaderleden en ondernemingsraadsleden van CNV Publieke Zaak zich buigen over deze fusie. Daarnaast zal CNV Publieke Zaak in gesprek gaan met de CentraleOndernemingsRaad (COR) van Essent en de COR van NUON over samenwerking en over afstemming van het arbeidsvoorwaardentraject. Naast de zorgen rond de werkgelegenheid zal gekeken moeten worden naar de verschillen in arbeidsvoorwaarden.