Transparante, efficiënte uitvoering vonnis rechter

Beroepsorg gerechtsdeurwaarder

Transparante en efficiënte uitvoering van het vonnis van de rechter

Gerechtsdeurwaarders kunnen krachtens een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie bij UWV informatie opvragen over het dienstverband van iemand die veroordeeld is tot het betalen van een geldsom. Dat leidt tot een meer transparante en efficiënte uitvoering van het vonnis van de rechter.

Wanneer degene die door de rechter tot betaling is veroordeeld niet vrijwillig aan zijn verplichtingen voldoet, moet beslag worden gelegd door de gerechtsdeurwaarder. Dat beslag kan onder andere op het salaris van de schuldenaar gelegd worden. Overigens kan iedere schuldeiser, zodra men over een vonnis beschikt, de gerechtsdeurwaarder opdracht geven om beslag op het salaris te leggen.

Wanneer de gerechtsdeurwaarder beslag op het salaris moet leggen dan moet hij weten wie de werkgever van de schuldenaar is. Om dat te achterhalen schakelde hij tot nog toe vaak een handelsinformatiebureau in. Een handelsinformatiebureau traceert zo mogelijk de werkgever van de schuldenaar, maar dat lukt in lang niet alle gevallen. Bovendien betekent inschakeling van een handelsinformatiebureau dat extra kosten moeten worden gemaakt en, zoals door het College Bescherming Persoonsgegevens geconstateerd, staat de inschakeling van een handelsinformatiebureau regelmatig op gespannen voet met de privacywetgeving.

In het wetsvoorstel van de minister wordt, wanneer beslag op het salaris moet worden gelegd, niet meer een handelsinformatiebureau ingeschakeld, maar informeert de gerechtsdeurwaarder (elektronisch) bij UWV.

Van lastenverhoging voor werkgevers is geen sprake: beslag op loon wordt net zoals nu alleen gelegd als dat nodig is. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat geen sprake is van lastenverhoging voor UWV. Het voorstel leidt zelfs tot een forse besparing van meer dan de in sommige berichten genoemde 1.9 mln euro.

Over de concrete uitwerking van het wetsvoorstel heeft de beroepsorganisatie, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), intensief contact met het ministerie. Gezien de positieve effecten van het wetsvoorstel is de KBvG van mening dat de AMvB, conform ook de toezegging van het ministerie, op korte termijn tot stand moet komen.

Noot (