Gemeente Haaksbergen

Vergunning voor zendmast De Greune

Telecombedrijf Vodafone Libertel NV krijgt uiteindelijk toch de benodigde toestemming van de gemeente Haaksbergen voor de bouw van een GSM-antennemast op bedrijventerrein De Greune. Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten om het besluit dat ze ruim twee jaar geleden namen, te handhaven. Toen werd door het Haaksbergse gemeentebestuur een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van de mast. Die vergunning zou later echter weer worden ingetrokken naar aanleiding van ingediende bezwaarschriften en een massaal protest. Burgemeester en wethouders toonden daarmee begrip voor de onrust onder een deel van de bevolking, veroorzaakt door de onzekerheid over gezondheidsaspecten van UMTS-straling.

Hoewel het Haaksbergse gemeentebestuur aanvankelijk op 2 november 2004 op formele gronden had besloten medewerking te verlenen aan het verzoek voor de bouw van de zendmast op De Greune, werd de vergunning later weer ingetrokken. Tijdens een door de gemeente gehouden informatiebijeenkomst werd duidelijk dat de onrust onder inwoners erg groot was. Het ging daarbij om de onzekerheid over de gezondheidsaspecten van UMTS-straling.

Toen burgemeester en wethouders een beslissing moesten nemen op de ingekomen bezwaarschriften, hielden ze bij de belangenafweging rekening met het feit dat in de te bouwen zendmast naderhand zonder een vergunning een UMTS-antenne zou kunnen worden geplaatst. Zowel de Almelose rechtbank als uiteindelijk tot in hoogste instantie de Raad van State oordeelde dat de gemeente zich had moeten beperken tot datgene wat was gevraagd: een vergunning voor een GSM-mast. De gemeente had geen rekening mogen met toekomstige ontwikkelingen en moest een nieuw besluit nemen.

Het college van B&W heeft met zijn opstelling vooral de tijd willen nemen om de discussies en de resultaten van onderzoeken naar de gezondheidsaspecten van UMTS-straling af te wachten. Vorige zomer werden de resultaten bekend van een Zwitsers onderzoek. Daaruit bleek dat er in elk geval op korte termijn geen sprake is van schadelijke gevolgen van UMTS-straling. Voor de rijksoverheid was dat mede een reden om vast te blijven houden aan de eerder vastgestelde stralingsnormen.

Het Haaksbergse college heeft zich in de afgelopen periode uitgebreid laten informeren over mogelijke gezondheidsrisicos van UMTS-straling. De angst en onzekerheden zijn daardoor bij ons op dit moment in elk geval weggenomen.

Meer informatie over UMTS