Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Nieuwe belastingwet slaat door

31-01-2007 * Minister Zalm wil dat de belastingdienst meer bevoegdheden krijgt om mensen met langdurige belastingschulden tot betaling van hun belastingschuld te dwingen. Eén van de gevolgen is dat deze mensen met een inkomen van ongeveer tachtig procent van het sociaal minimum moeten rondkomen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt het te ver gaan om mensen te veroordelen tot echte armoede.

Irrgang Eén van de voorgestelde maatregelen stelt de belastingdienst in staat om nog een extra stukje van iemands loon of uitkering te gebruiken voor het aflossen van de schuld. Het gevolg is dat men nog maar ongeveer 80% van het sociaal minimum overhoudt om van te leven. De minister zegt dat deze maatregel alleen bedoeld is voor mensen die wel kunnen, maar weigeren te betalen. Irrgang stelt echter dat de minister te makkelijk doet alsof iemand die twee keer z'n belasting niet betaalt gelijk kwade bedoelingen heeft. "Zalm vergeet daarbij dat mensen vaak in paniek raken als ze in de schulden komen. Als reactie wordt bijvoorbeeld de post niet meer geopend onder het motto `wat niet weet, wat niet deert'. De schulden stapelen zich dan natuurlijk helemaal snel op. Hoewel dit zeer onverstandig is, hebben deze mensen niet altijd kwade bedoelingen, vaak zijn ze vooral hulpbehoevend."

De belastingdienst mag nu al (net als andere schuldeisers) beslag laten leggen op iemands loon of uitkering. Daarvan kan dan steeds een stukje schuld worden afgelost. Volgens de wet moeten mensen dan wel minimaal 90% van het sociaal minimum overhouden om van te leven. Het sociaal minimum is al erg weinig. Veel mensen die een dergelijk inkomen hebben, lopen bijvoorbeeld al bij een voedselbank. Negentig procent daarvan is dus helemaal weinig. Minister Zalm wil daar nog eens extra op korten. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat echt een stap te ver. "Iedereen moet fatsoenlijk kunnen eten, ook mensen met (langdurige) schulden," aldus Irrgang.