HulpverleningsDienst Kennemerland

Scheepsbrand Velsen: update 18.15 uur woensdag 31 jan. 2007

Persbericht 14, 18.00 uur 31 januari 2007

Update van 18.00 uur

De media hebben vragen gesteld waarom de brand nog niet is geblust. Op 30 januari heeft de brandweer in eerste instantie binnen in het schip een "aanval" ingezet. Op dat moment had de brandweer te maken met een zeer hoge temperatuur, een grote rookhoeveelheid, mogelijk explosiegevaar, aangezien er gevaarlijke stoffen aanwezig waren (met name gasflessen) en een grote hoeveelheid brandbaar materiaal. Daarnaast hebben dergelijke schepen een complexe indeling. De beslissing is daarom genomen om het brandweerpersoneel niet aan een groter risico bloot te stellen en terug te trekken naar het veilige gebied. Er waren op dat moment geen slachtoffers of vermisten meer op het schip.

De Brandweer is toen overggaan op zg. defensieve werkzaamheden die leiden tot een stabilisering van de situatie, zoals koeling van het schip en beregening om de rook van het schip te laten neerslaan

De bergingsfirma Wijsmuller is vandaag ingeschakeld om samen met de brandweer onderzoek te doen naar de toestand van het schip en de wijze van bestrijding van de brand.Aan de hand hiervan bepaalt de brandweer de verdere inzet.


---- --
Persbericht 15 18.15 uur, woensdag 31 jan. 07

Update 18.15 uur

De bergingsfirma Wijsmuller is vandaag ingeschakeld om samen met de brandweer onderzoek te doen naar de toestand van het schip en de wijze van bestrijding van de brand.Aan de hand hiervan bepaalt de brandweer de verdere inzet.

Het gevaar dat er brandende olie op het water komt, is nog steeds niet geweken. Het is daarom niet mogelijk dat bewoners naar hun woonboot terugkeren. Dit is in een bijeenkomst met bewoners die om 17.00 uur is begonnen in het Stadskantoor in Beverwijk meegedeeld door Burgemeester Weterings. Bewoners zijn in de gelegenheid gesteld dieren die achtergebleven zijn in het gebied te verzorgen. Ook konden bewoners aangeven of er nog voorzieningen nodig waren voor de nacht. Na afloop van deze bijeenkomst hebben medewerkers van de gemeente Beverwijk informatie uitgedeeld waarop men de gegevens van bijvoorbeeld de opvang en de telefoonnummers van de gemeente na kan lezen.

Morgen om 17.30 uur is er in het Stadskantoor weer een informatiebijeenkomst waar bewoners worden geinformeerd over de stand van zaken.

De informatiebijeenkomst voor ondernemers wordt vandaag om 19.00 uur in het Kennemer Theater, Kerkplein 1 te Beverwijk gehouden.

Bij de bijeenkomsten is geen pers toegestaan.

Aansluitend aan deze bijeenkomst wordt een persconferentie gegeven in het Kennemertheater.


---- --