International Film Festival Rotterdam

36e International Film Festival Rotterdam
24 januari - 4 februari 2007

PERSBERICHT 31 januari 2007

The Mark of Cain wint Movies That Matter Award op filmfestival Rotterdam

The Mark of Cain van Marc Munden (Groot-Brittannië, 2007) is de winnaar van de Movies that Matter Award op het International Film Festival Rotterdam 2007. De Award werd in de Rotterdamse Schouwburg aan Marc Munden uitgereikt. De documentaire Bil'in habibti (Bil'in My Love) van Shai Carmeli Pollak (Israël, 2006) kreeg een Eervolle Vermelding.

De jury kent de prijs toe "vanwege het rauwe realisme van de film. The Mark of Cain laat ons zien dat bezettingslegers, de soldaten die wij zo graag als 'onze jongens' zien, ook oorlogsmisdrijven plegen." Aan de Movies that Matter Award is een stipendium van 2.500 Euro verbonden. The Mark of Cain ging tijdens IFFR 2007 in wereldpremière. Het is tevens de openingsfilm van het 9e Amnesty International Filmfestival op 14 maart. The Mark of Cain en Bil'in My Love zijn beide nog te zien op het filmfestival op donderdag 1 en vrijdag 2 februari.

Shane Gulliver en Mark 'Treacle' Tate zijn in The Mark of Cain twee achttienjarige vrienden die dienen in het Britse leger in Basra, Irak in 2003. De strijdtroepen worstelen om de wankele vrede te handhaven. Wanneer hun populaire kapitein Godber tijdens een patrouille om het leven komt door een bom, keldert de moraal. Er worden verdachten gezocht en opgepakt, en in een door emoties verhitte nacht worden er gevangenen mishandeld. Eenmaal terug in Engeland zitten de jongens vol verhalen en ontreddering. Foto's van de mishandelingen van gevangenen komen op knullige wijze boven water, en Shane en Treacle staat een berechting te wachten. The Mark of Cain is een spannende, overtuigende oorlogsfilm geworden, die beter dan het achtuurjournaal sommige akelige aspecten van de oorlog in Irak inzichtelijk maakt.

Bil'in My Love is een film over vreedzame demonstraties van dorpelingen, Israëli's en buitenlanders tegen de bouw van de muur, die midden door het oude Palestijnse dorpje Bil'in loopt. Shai Carmeli Pollak kwam niet naar Bil'in als filmmaker, maar als activist, om deel te nemen aan het protest tegen de diefstal van land als gevolg van de scheidingsmuur. Anderhalf jaar lang legde zijn camera de momenten vast van wanhoop en hoop, van gevaar en moed en van het ontstaan van echte vriendschap tussen Palestijnen en Israëli's.

Jury Movies that Matter Award 2007
Voor de Movies that Matter Award zijn tien films uit het IFFR-programma genomineerd. De films gaan over mensenrechten en menselijke waardigheid. De afgelopen dagen beoordeelde de jury de films op onder meer de wijze waarop mensenrechten zijn verbeeld, originaliteit en stijl van de film en de persoonlijke betrokkenheid van de maker. De jury bestond uit de Indiase documentairemaker en activist Anand Patwardhan, de Belgische reisverslagschrijfster Lieve Joris en de Oekraïense regisseur Vadim Perelman. De Movies that Matter Award is de opvolger van de Amnesty International-DOEN Award die sinds 2003 op het IFFR en IDFA uitgereikt wordt.

Stichting Movies that Matter
Movies that Matter kent zijn oorsprong in de filmfestivalafdeling van Amnesty International. Begin 2006 is de organisatie verzelfstandigd. Stichting Movies that Matter heeft de activiteiten overgenomen en breidt deze uit, in binnen- en buitenland. Movies that Matter wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers met film raken en bewust maken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheid in het geding zijn. Stichting Movies that Matter wordt onder meer ondersteund door Amnesty International, Stichting DOEN en Hivos-NCDO Cultuurfonds .

(einde persbericht)

Noot aan de redactie -

International Film Festival Rotterdam