Gemeente Smallingerland

Omrin vecht raadsbesluit Smallingerland aan
31 januari 2007

Omrin ( Afvalsturing Friesland) is het er niet mee eens dat de gemeente Smallingerland het contract over de verwerking van huisvuil wil beëindigen. In een brief van haar advocaat sommeert Omrin de gemeente om het desbetreffende raadsbesluit van oktober 2006 ongedaan te maken. De gemeente heeft inmiddels laten weten daaraan geen gehoor te zullen geven.

De gemeente besloot tot het opzeggen van het contract met Omrin, omdat elders het huisvuil aanzienlijk goedkoper verwerkt kan worden. Met ingang van augustus 2007 zal het huisvuil afkomstig uit de gemeente Smallingerland worden verwerkt door HVC in Alkmaar. Dat leidt tot lagere tarieven. Voor het gemiddeld huishouden in Smallingerland betekent dit een lastenverlichting van tenminste ⬠30 per jaar.

Omrin is van mening dat (te) hoge tarieven niet zwaarwegend genoeg zijn om de overeenkomst op te zeggen en vindt overigens de termijn waarbinnen wordt opgezegd te kort. Daarom is Omrin ook van mening dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade welke het bedrijf lijdt als gevolg van het besluit van de gemeenteraad.

Inmiddels heeft de gemeente aan de advocaat van Omrin laten weten dat het besluit is genomen na een zorgvuldige afweging. De gemeente is van mening, dat er een correcte procedure is gevolgd en een alleszins redelijke opzegtermijn van 9 maanden in acht wordt genomen. Er is dan ook geen enkele aanleiding is voor schadevergoeding in welke vorm dan ook.