Gemeente Smallingerland

Pannakooi: De Venen kan voetballen
31 januari 2007

Op sportschoenen opende wethouder Nieske Ketelaar het nieuwe speeltoestel naast de openbare basisschool De Barte met een spetterende voetbalwedstrijd. Bij de feestelijke opening waren vele buurtbewoners aanwezig.

De jongelui hebben met de Pannakooi een geweldige plek gekregen om te voetballen en elkaar te ontmoeten. Dat is wat gemeente en allerlei samenwerkende organisaties ook nastreven. Sinds 2005 loopt het project "Een nieuwe start" in de Venen. Doel: het verbeteren van de leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk. Dat begint aardig te lukken, met inzet van vele buurtbewoners en allerlei organisaties en instellingen. Enthousiaste buurtbewoners organiseerden inmiddels al diverse activiteiten, zoals een succesvol buurt- en pleinfeest en een inloopavond samen met de openbare school. Vanuit het project "Een nieuwe start" zijn nog meer activiteiten op komst. Zo is er in februari voor de buurt De Bank een brunch, speciaal om de positieve kant van de verschillende culturen in de wijk te benadrukken. Voor de zomervakantie komt er ook in de buurten De Uitgang en De Petten iets speciaals. De bewoners worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Er zijn ook vaste activiteiten. Iedere vrijdag is er nu in multifunctioneel centrum De Barte koffieochtend voor de vrouwen uit de buurt. Elke vrijdagavond organiseert de jongerenwerkgroep "Venen United" iets voor de jeugd van 12 jaar en ouder. Er zijn taallessen voor vrouwen en nog tal van andere nieuwe ontwikkelingen. Een andere activiteit: zgn. 'hangjongeren' gaan met wegwerpcameraâs fotoâs van de wijk en de verschillende culturen in de wijk maken, die vervolgens worden gebruikt voor een fototentoonstelling. Deze tentoonstelling organiseren ze zelf en uiteraard zijn hiermee mooie prijzen te winnen. De groep heeft zichzelf inmiddels de naam âVeense Prideâ gegeven.

Wijkraad de Venen die ook regelmatig een wijkkrant uitbrengt, is nauw betrokken bij alle activiteiten in de wijk en is nog op zoek naar een aantal enthousiaste leden. Geïnteresseerde wijkbewoners kunnen zich opgeven bij de voorzitter van de wijkraad, Atze Wijga, telefoon 0512 â 520 526 of per mail wijkraad.devenen@zonnet.nl.