Gemeente Smallingerland

Eerste ervaringen met Wmo loket positief
31 januari 2007

Op 2 januari 2007 is het Wmo-loket begonnen met het afhandelen van de eerste aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De eerste ervaringen zijn positief, alhoewel nog niet alles vlekkeloos verloopt.

Mensen weten het Wmo-loket goed te vinden in het gemeentehuis, veel aanvragen kunnen ook telefonisch of schriftelijk worden afgehandeld. De thuiszorgorganisaties hebben de overgang naar de Wmo op een goede wijze gemaakt, niemand zit zonder hulp. Met de zorgaanbieders vindt regelmatig overleg plaats over een verdere afstemming van werkprocessen.

De gemeente heeft voor de uitvoering van de Wmo contracten met diverse organisaties.

Voor het indiceren voor Hulp bij het Huishouden heeft de gemeente een contract met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ was echter op 1 januari 2007 niet geheel klaar voor de overgang naar de Wmo en heeft nog steeds problemen, met name op het gebied van automatisering en verwijzing van cliënten. Er wordt hard aan gewerkt om alle aanvragen toch snel af te handelen. Er zijn op dit moment geen noemenswaardige achterstanden.