Gemeente Drimmelen


West-Brabantse gemeenten ondertekenen samenwerkingsconvenant

Achttien Westbrabantse gemeenten en het Zeeuwse Tholen ondertekenden op dinsdag 30 januari in het Stadhuis van Oosterhout een samenwerkingsovereenkomst onder de noemer 'de West-Brabantse Vergadering'. De 19 gemeenten willen met één mond spreken over de beschikbaarheid van grootschalige bedrijventerreinen en de bereikbaarheid van Zuidwest Nederland. Dit alles met oog en respect voor de ecologische- en milieuwaarden van West-Brabant.

West-Brabant behoort tot de Rijn Schelde Delta. De regio moet de komende decennia haar rol vervullen tussen de beide wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Samen met Schiphol zijn zij belangrijke economische motoren binnen West-Europa. In West-Brabant is ruimte om de noodzakelijke groei van de beide havens te accommoderen. Leefbaarheid en duurzaamheid spelen bij deze ontwikkelingen een belangrijke rol: de kwaliteit van West-Brabant is immers dat het er goed toeven is.

Eigen ambities
West-Brabant ziet door haar ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen een aantal unieke kansen op zich af komen. Kansen, die door de individuele gemeentes zelf niet zijn te verzilveren. Daarom is door de 19 colleges van burgemeester en wethouders besloten tot samenwerking. Daarbij is de keuze gemaakt om mee te praten en zelf sturing te geven aan ontwikkelingen, gebaseerd op de eigen ambities van de regio en de druk van buitenaf.

Bestuurlijke Regiegroep
Een werkgroep onder voorzitterschap van burgemeester H. Polman van Bergen op Zoom heeft in 2006 de strategische agenda voor West Brabant verkend. Daartoe is een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor de colleges en gemeenteraden van de 19 gemeenten.

Vanaf 30 januari neemt burgemeester P. van der Velden van Breda het voorzitterschap van de 'Bestuurlijke Regiegroep' over van zijn collega uit Bergen op Zoom. Zijn belangrijkste taak is om adequaat slagvaardig met de verschillende dossiers aan het werk te gaan, zodat de regio West-Brabant haar stem nationaal en internationaal krachtig kan laten horen.

19 gemeenten
De 19 gemeenten die het samenwerkingsconvenant ondertekenden zijn Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Werkendam, Woudrichem, Woensdrecht en Zundert.