Partij van de Arbeid

'Stop monopolie verzekeraars'

31-01-2007 12:35

PvdA-kamerlid Staf Depla en zijn VVD-collega Bibi de Vries dienen vandaag een wetsvoorstel in dat het mogelijk maakt om ook bij banken te fiscaal aantrekkelijk te sparen voor je pensioen en voor het aflossen van de hypotheek. Nu kan dat alleen bij verzekeraars. Depla: Verzekeraars brengen hoge kosten in rekening. Daar moet een einde aan komen.

Pensioensparen
Elke Nederlander krijgt AOW. Wie een hoger pensioen wil ontvangen, moet daar zelf voor sparen. Werknemers doen dat collectief via pensioenfondsen en verzekeraars. Als werknemers een pensioengat hebben kunnen ze zelf bijsparen. Ook de groeiende groep zelfstandigen moeten zelf voor hun aanvullend pensioen sparen. Als zelfstandigen of werknemers bijsparen via een lijfrentepolis wordt dit door de fiscus ondersteund.

Op dit moment zijn mensen, die fiscaal ondersteund individueel willen (bij-)sparen voor hun oude dagvoorziening, gedwongen dit bij een verzekeraar te doen. De uitvoering- en provisiekosten hiervan zijn hoog en ondoorzichtig. Hier willen Depla en de Vries een einde maken. Zelfstandigen en werknemers met een pensioengat krijgen ook de mogelijkheid om via een geblokkeerde bankspaarrekening of een beleggingsrecht bij een bank te sparen voor de oude dag. Zo ontstaat er een keuzemogelijkheid, meer concurrentie en lagere kosten.

Hypotheekaflossing
Consumenten kiezen massaal voor beleggingshypotheken bij een verzekeraar omdat kosten daarvoor fiscaal aftrekbaar zijn en opbrengsten fiscaal worden begunstigd. Verzekeraars brengen echter te hoge kosten in rekening waardoor huizenbezitters soms wel tienduizenden euro's teveel betalen voor hun hypotheek.

Met het wetsvoorstel van Depla en De Vries wordt het ook mogelijk bij banken een beleggingshypotheek fiscaal aantrekkelijk af te sluiten.

Depla en De Vries gaan er alles aan doen om het wetsvoorstel op 1 januari 2008 van kracht te laten worden, zodat huizenkopers en mensen die zelf willen (bij-) sparen voor hun oude dag snel van deze regeling gebruik kunnen maken.