Online gedenkteken maken voor verloren naaste op gedenkvlinder.nl


FRANEKER, 20070131 -- Al een kleine twee jaar liep Marten Molenmaker uit Sneek met het idee rond om een voor de begrafeniswereld controversieel idee te gaan realiseren. Hij wilde de mogelijkheid scheppen om thuis via het internet een gedenkteken of grafmonument voor een verloren geliefde te maken en te bestellen. Kompleet en zonder bemoeienis van derden.

Vaak kwam hij in zijn beroep als steenhouwer mensen tegen die hun geliefde waren verloren en er niet op zaten te wachten om de eerste dag na overlijden meteen een hele lijst met vragen te beantwoorden over het ontwerp van een grafmonument. "Vooral bij een verkeersongeluk van een kind, willen de ouders bij de verwerking van hun verdriet de tijd nemen. Bij het maken van een gedenkteken heeft men rust nodig. Het moet iets persoonlijks worden waarvoor ouders niet over één nacht ijs gaan", legt Molenmaker zijn gedachtegang uit toen hij op het idee kwam om via internet een eigen herdenkingsteken te kunnen ontwerpen en te bestellen.

Binnen zijn eigen steenhouwerij in Sneek had Marten Molenmaker genoeg mogelijkheid om onderzoek te doen naar de behoefte tot zo'n mogelijkheid. "Je vraagt aan mensen in je omgeving wat ze van het digitaal ontwerpen van herdenkingstekens vinden en in welke vorm dat dan zou moeten. Door de tijd heen vorm je jezelf dan een beeld om uiteindelijk bij een herdenkingsvlinder uit te komen.
Marten denkt dat er behoefte bij nabestaanden is om in alle rust thuis achter hun computer met andere gezinsleden een persoonlijke gedenkvlinder te ontwerpen.
Dat er ook daadwerkelijk behoefte is aan gedenktekens blijkt uit het feit dat in Nederland veel bermmonumenten zijn te vinden waar verkeersslachtoffers herdacht worden. "Het zou mooi zijn als er één duidelijk herkenbaar teken langs de kant van de weg kan staan, dat naast een herinneringsmonument ook meteen een signalerings- en waarschuwingsfunctie heeft naar automobilisten en beroepsvervoer", geeft Molenmaker één van de toepassingsmogelijkheden van de gedenkvlinder aan.

Vooral bij een verkeersongeval zijn degene die achterblijven vaak verward en verdrietig. Het niet meer kunnen aanraken, geen gesprek meer kunnen voeren en het niet willen accepteren zijn vaak gehoorde uitspraken van de nabestaanden. Het belangrijkste is dan het vinden van rust en balans in je hart. Marten: "De emotie, woede en verdriet kunnen lang blijven maar het plaatsen van een tastbaar teken zal de start zijn van een proces van verwerking. Ook een belangrijke locatie kan zo worden gemarkeerd.

In Friesland waren er leerlingen van een scholengemeenschap die bij de ouders van een in het verkeer omgekomen klasgenoot aanklopten met de vraag of ze voor hun studievriend een gedenkmonument mochten plaatsen. De plek waar de gedenkvlinder werd geplaatst werd binnen de kortste keren een plaats van verwerking. Ander scholieren stopten regelmatig bij de vlinder en lieten er vaak zelf ook nog een persoonlijke boodschap achter. "Het werkte voor deze groep mee aan een betere verwerking van hun verdriet", is Marten's stellige overtuiging.
"Je voelt het verlies van een dierbare. Vaak zegt je dan dat je iemand mist. Met een gedenkvlinder die zelf in alle rust thuis achter de computer ontworpen kan worden maak je dat verdriet tastbaar. Je visualiseert als het ware verdriet en geeft dat letterlijk en figuurlijk een plaats", vindt de bedenker van www.gedenkvlinder.nl

Informatie:
M.Molenmaker 0515-412807 / 06-55762807





Press4All