kippen genetisch bepaald
Ziekteresistentie kippen genetisch
bepaald
18 jan 2007
Onderdeel: Wageningen UR
De gevoeligheid van kippen voor infecties in de darmen is voor een
groot deel genetisch bepaald. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat
drs. Saskia van Hemert heeft uitgevoerd bij de Animal Sciences Group
van Wageningen UR.
De promovenda onderzocht bij kippen uit verschillende foklijnen de
reactie van darmcellen op de ziektes malabsorptie syndroom en
salmonella. Deze darminfecties komen vaak voor bij jonge kippen. Omdat
de EU-wetgeving het gebruik van antibiotica beperkt, proberen
onderzoekers de resistentie van de kippen tegen deze ziektes te
verbeteren. Daarvoor moeten ze eerst de achterliggende mechanismen
leren kennen.
Van Hemert vergeleek in haar onderzoek een gevoelige kippenlijn met
een resistente groep kippen. âIk analyseerde de verandering in
hoeveelheid RNA na het toedienen van ziekteverwekkers. Dit geeft een
beeld van de eiwitten die aangemaakt worden als reactie op de
infectie.â
In plaats van een algemene afweerreactie op de darminfectie zag ze bij
de twee kippenlijnen verschillende reacties van de genen die een rol
spelen in ontstekings- en immuunprocessen. Ook vond Van Hemert in de
darmen van de kippen verschillende aantallen immuuncellen.
Met deze bevindingen heeft Van Hemert aangetoond dat de weerstand van
kippen niet alleen beïnvloed wordt door omgevingsfactoren zoals
voedsel, maar ook afhankelijk is van de genen die betrokken zijn bij
ontstekings- en immuunprocessen. âWelke genen nu precies de oorzaak
zijn van de resistentie, kan ik echter niet zeggen. Dat is een
volgende stapâ, zegt Van Hemert.
Wel duidelijk is dat de genetische achtergrond van kippen grote
invloed heeft op ziekteverschijnselen. âEr zijn meer verschillen dan
overeenkomsten in genexpressies in de darm tussen de kippenlijnen.
Deze grote verschillen waren tot nu toe onbekend.â
Saskia van Hemert promoveert op 31 januari bij prof. Martien Groenen
en prof. Mari Smits, hoogleraren bij de leerstoelgroep Fokkerij en
Genetica.
Laurien Holtjer
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit