Ingezonden persbericht



GRENS---GANGERS Over de grenzen van stervensbegeleiding

Datum: 31 januari.
Aanvang: 14.00-15.30 uur
Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht.
Toegang: vrij.
Info en reserveren:
030-2332430/
http://www.tumultdebat.nl.

Ter gelegenheid van de lustra van Stichting Hospice Utrecht en Stichting Thuissterven zal TUMULT in de Geertekerk een debat organiseren over stervensbegeleiding. In dit debat staan we stil bij wat deze zorg behelst en tegen welke ethische en sociale grenzen hulpverleners oplopen als zij een persoonlijke band met een patiënt opbouwen.

Een deskundig panel buigt zich over deze vragen: Carlo Leget, universitair docent medische ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen; Cornelie van Well, humanistisch raadsvrouw; Rob Bruntink, hoofdredacteur tijdschrift Pallium en zelf vrijwilliger in de palliatieve zorg; en Tineke Huizinga, Tweede Kamerlid Christen Unie. Het debat wordt voorgezeten door Leo Fijen, journalist KRO.
Palliatieve zorg staat hoog op de politieke agenda. Deze zorg gaat uit van kleinschaligheid, individuele aandacht en een holistische aanpak.
Hoe ziet in dit kader een menswaardig sterfbed eruit?
Verschillende vragen over het omgaan met grenzen zullen aan de orde komen. In de palliatieve zorg staan zowel patiënt als familie centraal. Op welke momenten levert dat tegenstrijdige belangen op en hoe ga je daarmee om? Hoe ver ga je in de zorg voor een patiënt? Moet de patiënt altijd over alles geïnformeerd worden? Hoe ga je als zorgverlener om met je eigen integriteit? Hoe kan je iemand begeleiden bij het afscheid nemen of bij het bespreekbaar maken van lastige persoonlijke kwesties?

TUMULT &

Stichting Thuis Sterven
Utrecht &

Stichting Hospice Utrecht