Grenzeloos erfgoed

Telematica instituut

http://www.telin.nl/

Instellingen voor cultureel erfgoed zitten in een spagaat. Aan de ene kant wil de cultuur-geïnteresseerde tegelijk uit meerdere digitale bronnen en verschillende soorten informatie kunnen putten. Aan de andere kant wordt van instellingen verwacht dat ze zich met de eigen fysieke en virtuele collectie onderscheiden van anderen. De Stichting Innovatie Alliantie (SIA) steunt een consortium van culturele instellingen, universiteiten en het Telematica Instituut met 250 duizend euro om dit dilemma aan te pakken in het project 'Cultuur in context'.

De historisch gegroeide uniekheid van de culturele erfgoedcollectie bij musea en stadsarchieven maakt wat ze zijn. Aan die identiteit onlenen de instellingen ook vaak hun bestaansrecht. Tegelijkertijd groeit bij de bezoeker de behoefte om ook op een andere manier naar cultureel erfgoed te kunnen 'kijken'. De rijkheid bijvoorbeeld, die wordt bepaald door de diversiteit van de informatie over een object. Bij een monumentaal gebouw zoals een schouwburg wil een bezoeker ook informatie zien over de bouwstijl en architect, de functie van het gebouw door de jaren heen en de stedenbouwkundige ontwikkeling van de directe omgeving, maar ook welke voorstellingen er zijn gespeeld. Dat is een voorbeeld van informatie die bij verschillende instanties beschikbaar is, maar niet op één plek is in te zien. Geïntegreerde informatie biedt de bezoeker de kans uit verschillende collecties één verhaal te maken door bijvoorbeeld een thema te selecteren zoals 'theatercultuur in de 17e en 19e eeuw'. In beide gevallen wordt de informatie betekenisvoller voor de bezoeker. 'Cultuur in context' neemt zo met de professionals van de verschillende culturele instellingen een volgende stap in de ontwikkeling van de (digitale) infrastructuur voor de erfgoedsector. De eerste resultaten bestaan uit een verdere professionalisering van werknemers in culturele instelligen op het vlak van integrale digitale ontsluiting, een demonstrator voor de ontsluiting van meerdere (herkenbare) collecties, en uit de koppeling van verschillende collecties rondom het thema 'publieke vermakelijkheden' (theater, film en kermis).

Het project start 1 februari 2007 en duurt een jaar. Subsidie wordt verkregen middels de RAAK- Publiek regeling van OCenW (zie www.innovatie-alliantie.nl). Het doel van RAAK (Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie) is, om regionale samenwerking tussen kennisinstellingen zoals hogescholen en publieke instellingen te stimuleren die zich richt op innovatie en het toepasbaar maken van kennis. De deelnemers dragen zelf circa 110 duizend euro bij, waarmee het projectbudget op ruim 360 euro komt. Het consortium bestaat uit: de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Stadsarchief Breda, Gemeentearchief Rotterdam, Theater Instituut Nederland, Universiteitsbibliotheek Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, de Archiefschool (Hogeschool van Amsterdam), de Vereniging voor de Documentaire Informatievoorziening en het Archiefwezen (DIVA) en het Telematica Instituut.

--------------------------------------------