Gemeente Nuth


Themabijeenkomsten Strategische Visie Nuth 2020

De gemeente Nuth organiseert drie themabijeenkomsten om haar eigen toekomstplaatje, de Strategische Visie 2020, aan te kunnen scherpen. De themas Oogappels van het Nuthse landschap, Ondernemerskunst van Nuth en Grijs wordt zilver zullen plaatsvinden in Trefcentrum Nuth, op respectievelijk 1, 6 en 7 februari.

De drie themas gaan over de inrichting van het landschap, de economische bedrijvigheid en de kansen die de vergrijzing van de bevolking met zich mee kan brengen. Op basis van de eventueel bijgestelde visie zal de tijdelijke commissie Intergemeentelijke Samenwerking (IS) een advies geven. Wethouder Math Suppers (portefeuillehouder Intergemeentelijke Samenwerking) zal dit advies voor een regionaal samenwerkingsverband met andere gemeenten, voorleggen aan de gemeenteraad van Nuth.

Samenwerken

Aan een toekomst bouwen, doe je samen. Met samen bedoelt de gemeente Nuth haar inwoners en ondernemers. Hoe kijken zij naar de themas Oogappels van het Nuthse landschap, Ondernemerskunst van Nuth en Grijs wordt zilver? Hoe richten wij samen de gemeente Nuth in om op die drie speerpunten voorbereid te zijn? De gemeente Nuth is een plattelandsgemeente waarin vroeger de boerderijen met hun akkers het beeld bepaalden. Die tijd is voorbij en komt niet meer terug, maar wat zal daarvoor allemaal in de plaats komen? Om ons heen zien wij dat gemeenten keuzes maken om het landschap anders in te richten en daarin een bepaalde soort bedrijvigheid ontwikkelen die aansluit op hun regio. De grenzen bepalen niet langer meer de keuzes om met elkaar samen te werken. Belangrijker is wie elkaar kan versterken in gemeenschappelijke unieke kenmerken.

Themabijeenkomsten

Tijdens de themabijeenkomsten wil de gemeenten Nuth met prikkelende stellingen zoveel mogelijk reacties los maken van de aanwezigen. Onder voorzitterschap van de heer Huub Meijers zullen de reacties worden gebundeld en vergeleken met de huidige Strategische Visie 2015. De data van de bijeenkomsten zijn:

Donderdag 1 februari 2007 themabijeenkomst Oogappels van het Nuthse landschap
19.00 22.00 uur Trefcentrum Nuth.

Dinsdag 6 februari 2007 themabijeenkomst Ondernemerskunst van Nuth 19.00 22.00 uur Trefcentrum Nuth.

Woensdag 7 februari 2007 themabijeenkomst Grijs wordt zilver 19.00 22.00 uur Trefcentrum Nuth.

Drieluik op TV-Limburg

Op de drie thema-avonden hoort de gemeente Nuth graag of zij met haar aanpak van het inrichten van het landschap en de ontwikkeling van de economische bedrijvigheid voldoende bagage aan boord heeft om grijs te kunnen verzilveren? Deze drie themas worden ingeleid door een drieluik op TV-Limburg. De uitzendingen worden in de vorm van een carrousel 24 uur per dag op de volgende data uitgezonden:


* Maandag 29 januari 2007 eerste aflevering TV-Limburg thema: Oogappels van het Nuthse landschap.

* Woensdag 31 januari 2007 tweede aflevering TV-Limburg thema: Ondernemerskunst van Nuth.

* Donderdag 1 februari 2007 derde aflevering TV-Limburg thema: Grijs wordt zilver.

Tijdelijke commissie

De gemeente Nuth staat voor een belangrijke keuze op het gebied van samenwerking met andere gemeenten. Om tot een keuze te komen, krijgt het gemeentebestuur advies door een tijdelijke commissie IS. Hierin zitten naast vertegenwoordigers van de raad ook drie voormalige burgemeesters van de gemeente Nuth. De oud-burgemeesters zijn Rutten, Coenen en Cox. Onder voorzitterschap van wethouder Math Suppers zullen zij samen met de vertegenwoordigers van politieke partijen in de gemeente Nuth, hun visie en een zwaarwegend advies geven over de samenwerking in de regio. Om de Strategische visie 2020 bij te stellen organiseert de gemeente Nuth themabijeenkomsten waarin een hoge opkomst van de inwoners, ondernemers en overige betrokkenen belangrijk is. Vanuit een eventueel bijgestelde strategische visie zal de gemeente Nuth de toekomstige samenwerkingspartners in regionaal verband zoeken. De gemeente Nuth is op zoek naar meerdere partners. Partners die bij haar passen om de uitdagingen in de regio Zuid-Limburg op te pakken. Nuth wil bijdragen aan een goede toekomst van Zuid-Limburg door zelf de opgaven van haar inwoners en ondernemers sterk neer te zetten.