Deelgemeente Charlois Rotterdam

In de debatreeks Gelukkig Rotterdam: Buurt Geluk

Buurtgeluk

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en NRC Handelsblad organiseren dit seizoen de debatreeks Gelukkig Rotterdam. Op 1 februari aanstaande gaat het over "Buurtgeluk".

In deze reeks wordt steeds vanuit een andere invalshoek gekeken naar de rol die geluk in Rotterdam speelt. Op deze avond gaat Chris Keulemans in gesprek over geluk en stedenbouw, waarbij het vooral zal gaan over Rotterdam Zuid.

De sprekers zijn: Hamit Karakus, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening; Bernadette Janssen, projectleider/ontwerper bij BVR, adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur; Rob Baris, horecaondernemer, kok en initiatiefnemer van restaurant t Gemaal, Afrikaanderplein en bewoners van Rotterdam Zuid.

Buurtgeluk

Uit eerdere debatten in de reeks Gelukkig Rotterdam is gebleken dat gelukkig zijn vaak te maken heeft met een actief leven leiden, zelf verantwoordelijkheid nemen en je niet afhankelijk opstellen. Dit zijn allemaal individuele (interne) factoren. In dit debat wordt specifiek gesproken over de invloed van externe factoren zoals de leefomgeving. Kunnen we buurten en steden bouwen die mensen gelukkig(er) maken? Zijn de voorwaarden die daarvoor gelden voor iedereen hetzelfde? Welke bijdrage kan de openbare ruimte leveren aan het welbevinden van mensen? De afgelopen jaren is in Rotterdam veel gehamerd op veiligheid: Rotterdam moet schoon, heel en veilig. Dit debat gaat een stap verder. De deelnemers zoeken naar nieuwe visies op wonen in Rotterdam. Vinden Rotterdammers hun grootste geluk in een Vinexwijk, een naoorlogse stadsbuurt of een penthouse in de woontoren Montevideo?

Geluk op Zuid

Als concreet voorbeeld in dit debat fungeert Rotterdam Zuid. Er zijn immers grootse plannen voor de Rotterdamse Zuidoever. Met het plan Pact op Zuid wil de Gemeente Rotterdam in samenwerking met diverse partners de komende jaren flink investeren om dit gebied en haar bewoners tot bloei te laten komen. Wat maakt een straat, een wijk, een buurt gelukkig. Wat maakt Rotterdammers gelukkig? Zijn dit schone stoepen en een zandbak, leuke buren of mooie betaalbare huizen? Of is het een sfeer, iets onbenoembaars? De Gemeente heeft hier veel geld voor over: 1 miljard euro. Hoe gaat dit geld besteed worden? In ieder geval is Pact op Zuid een enorme uitdaging om van de Zuidoever een stadsdeel te maken waar de mensen gelukkig zijn, misschien wel gelukkiger dan de mensen van de Noordoever

Datum : Donderdag 1 februari 2007

Plaats : Hogeschool INHOLLAND, Posthumalaan 90, Rotterdam(Zuid!)

Aanvang : 20.00 uur

Toegang : 3,50 of gratis met bon uit NRC Handelsblad

Reserveren : verplicht, via www.rrkc.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rrkc@rrkc.nl

Informatie : www.rrkc.nl of (010) 433 58 33