Ingezonden persbericht


STUDENTENKAMERFESTIVAL NIJMEGEN
Donderdag 1 februari 2007

HET PROGRAMMA:

0
Valkhofpark, 18.45u
OPENINGSACT
Misschien herinner je je nog de vuuract waarmee StuKaFest vorig jaar opende in het prachtig besneeuwde Valkhofpark? Ook dit jaar is er een gezamenlijke, wonderschone festivalaftrap. ArtEZ-studenten Gesa Piper en Marijke Vos dansen op live muziek een choreografie die gebaseerd is op lichtval. De aftrap is voor alle StuKaFest-gangers, dus je hoeft er geen apart kaartje voor te kopen. Pak je warm in en fiets met zijn allen naar het Valkhofpark voor een betoverend begin van een memorabele StuKaFest-nacht.


1

Canisiussingel 25
HERMAN IN EEN BAKJE GEITENKWARK
Nu de vier zangers van Herman in een bakje Geitenkwark twee keer in Paradiso hebben gestaan, zijn zij wel klaar voor StuKaFest! Het kwartet brengt kwalitatief hoogstaande nummers met veel humor. Bereid je voor op kolder, jolijt en gezang dat menig vrouwenhart sneller zal doen kloppen! Nieuwsgierig? Luister alvast het Ducktalesliedje op de site: www.geitenkwark.nl.


2

Koninginnelaan 28

MIST

Singer-songwriter en gitarist Rick Treffers is de spil de Amsterdamse droompopgroep Mist. De Engels- en Nederlandstalige, soms tragische liefdesliedjes van Mist zijn warm, intens en dynamisch. Solo vertolkt Rick de Mist-songs op onorthodoxe wijze, met een serene stem die doet denken aan Radiohead en J.J. Cale. Mist tourde met succes ook in het buitenland: Mexico, Argentinië, Duitsland, Noorwegen en Spanje. Treffers is bovendien oprichter en organisator van Live in the Living, het Amsterdamse halfbroertje van StuKaFest! (www.mist-music.com)


3
Daalseweg 31a
MARLIES SOMERS
Haar stem is die van Teletubbie Po, Miesje Mooi van Sesamstraat en van This is me, de titelsong van Phileine zegt sorry. Somers verscheen ook in het tv-programma De Staat van Verwarring als Poetry-Slam-specialiste. Bovendien schrijft ze songs en gedichten. Ondanks dit hijgt de vraag 'waarom ben ik hier?' in haar nek. Somers zoekt het antwoord in het theatershow 'Ik ben het universum', waarin ze het publiek meeneemt in de gekte, de liefde, de verwarring en de zin en/of onzin van het bestaan. (www.marliessomers.nl)


4
Jan de Wittstraat 6
STORYBOX
Met de blik op de horizon gericht, cruise je op de eindeloze highway naar het zuiden. Met de klanken van gitaar en banjo uit de speakers van de cadillac, rijd je in rustige eenzaamheid tot de zon opkomt. Storybox schrijft liedjes als landschappen: wijds en nabij tegelijk. Ingekleurd maar met ruimte voor verbeelding. OOR schreef over de plaat van Storybox, die net uit is: 'We moeten dit liefdevol gemaakte album, dat niet gericht is op instant succes maar wel veel langer mee kan, toch maar heel serieus nemen.' Ultiem genieten in een extra intieme studentenkamer! (www.storybox.nl, www.myspace.com/storybox)


5

Van Gentstraat 8
JENNIFER EVENHUIS
Theatermaker Jennifer Evenhuis wil even wat anders. Niet als een bedacht personage op het podium, maar als haar enige echte zelf. In navolging van o.a. Theo Maassen en Najib Amhali sloot ze zich als stand-up comedian aan bij de Comedytrain. Ze is regelmatig in Toomler te zien met haar verrassende en soms pijnlijk herkenbare shows. Jennifer heeft een hekel aan mensen die doen alsof. Ze neemt je mee in haar gedachten en dan is het maar afwachten waar je terecht komt . (www.jenniferevenhuis.nl)


6

Heydenrijkstraat 1
Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld
In deze film vertelt Lukas (Dragan Bakema) wat er gebeurde nadat zijn beste vriend Tom (Johnny de Mol) te horen kreeg dat hij nog drie maanden te leven had. Zonder hun humor te vergeten verzetten de twee zich tegen de naderende dood, hetgeen resulteert in verschillende absurde situaties.


7

Van Nispenstraat 244

ALICE RIENTJES
Who the fuck is Alice? Alice is een multitalent dat thuishoort op het podium. Ze studeerde af op lichte muziek aan het conservatorium en zingt de sterren van de hemel, danst als een vamp en is ook nog eens grappig. Maar Alice twijfelt. Haar twijfels slaan toe op de ongelukkigste momenten en keren altijd terug. Wil jij van je twijfels afkomen? Kom dan naar de en laat Alice met haar pianiste Sanne Eggenkamp je hoofd leegspelen.


8

Staringstraat 23
ERIC VAARZON MOREL
Top-flamencogitaristen zijn niet per definitie Spanjaarden, zo bewijst de Amsterdammer Eric Vaarzon Morel. Neerlands beste flamencogitarist schuwt niet om flamenco te mengen met andere muziekstijlen. Tien jaar geleden al schreef HP De Tijd: 'Eric zo langzamerhand uitgegroeid tot Nederlands meest authentieke en veelzijdige flamencogitarist en zijn faam overschrijdt de grenzen.' Laat je meeslepen door de warme, zuiderse klanken die deze tovenaar met gitaar aan zijn instrument ontlokt. (www.vaarzonmorel.com)


9

Rijnstraat 59

PAULIEN CORNELISSE

In haar cabaretprogramma Dagbraken vertelt Paulien Cornelisse hoe ze dagenlang alleen op haar kamer zit. En dan krijgt ze goede ideeën! Over wat er zou moeten gebeuren met mensen die 'ja' zeggen terwijl ze tegelijkertijd inademen bijvoorbeeld. Ze herinnert zich haar eerste spreekbeurt, hoe ze ooit haar carrière begon als topmodel (hard wereldje!) en hoe ze toch alleen weer verder moest. Herkenbaar? Geenszins. Maar herkenbaar? Zeker. (www.pauliencornelisse.nl)


10

St. Annastraat 17

TER BESCHERMING VAN DE JEUGD
Zijn Belgen grappig? Kom naar Ter Bescherming van de Jeugd en oordeel zelf! Tim en Dries, twee psychologen met een absurd gevoel voor humor, stellen u voor: De Grote Anderen, powercabaret met kloten en hier en daar een krakende noot muziek. Met het excuus 'psycholoog ben je 24 uur per dag' misbruiken ze hun kennis van het wezen van de mens. 'Neuroten, psychoten en perverten, weest gewaarschuwd: wij komen u overtuigen van onze absolute waarheid!' (www.terbeschermingvandejeugd.be)


11

Van Dulckenstraat 6

ROOS EN MERIJN
Roos en Merijn zijn de vreemde eend in de bijt in de Limburgse muziekscene. Vernieuwing zit hen in het bloed: zij schrikken niet terug voor verandering van muziekstijl of begeleidingsband. Wat altijd blijft zijn de funky gitaarriffs van Merijn en de ongelooflijk flexibele stem van Roos, die in haar expressieve podiumpersoonlijkheid lijkt op Moloko's Roisin Murphy. Ze neemt bovendien geen blad voor de mond in haar lyrics. Eén ding is zeker: de muziekminnende student komt met Roos en Merijn aan zijn trekken! (www.roosenmerijn.nl)


12

Doddendaal 124

JAAP ROBBEN
Wel eens een cabaretteller aan het werk gezien? StuKaFest geeft je de kans! Jaap Robben, misschien ken je hem uit het NRC, is namelijk columnist én cabaretier. Zijn glimlachgedichten, grappige columns en ontroerende gedichten wisselt hij af met cabaret. Dat klinkt als een combinatie om van te smullen. (www.jaaprobben.nl)


13

Jan van Galenstraat 91

BRUKX & KEMPEN
Twee mannen, een piano en een sjoelbak, dat is Brukx en Kempen. De heren spelen de hoogtepunten uit hun cabaretprogramma Sjoelen, dat bol staat van de snelle dialogen, een vleugje dichtkunst, grappige monologen, nutteloze woordgrappen en voor de liefhebber: een dubbele laag. Brukx en Kempen beantwoorden en passant dringende vragen en dilemma's als 'kun je leren tutoyeren?' en 'wel of niet onbeperkt spare-ribs eten?' Je wordt dus ook nog wijzer van hun show! (www.johnbrukx.nl)


14

Koningstraat 6a
BARBARA
Vanuit haar Amsterdamse uitvalsbasis bestookt de onorthodoxe blonde krullenbol Barbara de podia van Nederland en Denemarken. Dat doet zij met flair, passie en liedjes met subtiele humor. Met haar warme stem neemt Barbara je mee naar de lang vervlogen tijden van Dinah Washington en Eartha Kitt, haar akoestische gitaar trouw kwispelend achter haar aan. Barbara speelde onder meer in Paradiso, bij de Heeren van Aemstel en bij de Popronde. En ze is finaliste bij de Grote Prijs! (www.barwiredtomusic.com)


15

Piersonstraat 80

THE JACK HILLS
Stel je voor dat Elliott Smith, Belle & Sebastian, Calexico, Badly Drawn Boy, Bob Dylan en The La's in één studentenhuis wonen, en op een dinsdagavond besluiten samen muziek te maken. Zo klinken The Jack Hills dus ongeveer. Maar dan met wat minder mensen. The Jack Hills is een semi-akoestische band rondom singer-songwriter Wybrand Oppermann, opgericht in de donkere dagen van het jaar 2005. Eerder dit jaar verscheen van deze Utrechters de titelloze debuutplaat vol warme huiskamerpop. Gemáákt voor StuKaFest dus. (www.thejackhills.com)


16

Molenstraat 28

MIRTHE BRON

De Koningstheateracademie in Den Bosch is dé kweekvijver van Nederlands kleinkunsttalent. StuKaFest viste derdejaars Mirthe Bron op: zangeres in de traditie van Brel en Ann Silvestre. Het zuidelijk temperament en de levenslust van Franse chansons passen haar als geen ander. Zonder twijfel weet Mirthe je te raken met haar krachtige stem, subtiele expressie en de fijne pianobegeleiding van Huibert Wilschot.


17

Van der Brugghenstraat 5b
XIXI
Het conservatorium is behalve een onderwijsinstituut ook een ontmoetingsplek waar jonge artiesten muzikale ideeën uitwisselen. In zo'n broedplaats van muzikaal talent kwam jazztrio XiXi tot stand. Met Dino op drums, Tim op gitaar en Gregor op bas speelt het Arnhems XiXi onvervalste contemporary jazz. Het trio is goed op elkaar ingespeeld en kenmerkt zich door moeiteloze interactie en improvisatie. Zak lekker onderuit op de bank en geniet!


18

Bronsgeeststraat 19
FLATLIFE
In de animatiewereld van Flatlife is het ophangen van een schilderij een gevaarlijk karwei en tv-kijken een levensbedreigende bezigheid! Jonas Geirnaert studeerde in 2004 nog aan de Gentse kunstacademie toen zijn grappige film de juryprijs won op het filmfestival in Cannes. Geirnaert komt in eigen persoon naar het Nijmeegse StuKaFest om Flatlife en andere filmpjes van zijn hand te vertonen. Vragen staat natuurlijk vrij! (www.flatlife.be)


19
Vondelstraat 29
FREEK VIELEN EN DE TORMANTEN
Freek Vielen maakte bij het Noord Nederlands Toneel een voorstelling die tussen cabaret en toneel inzit. Ondersteund door de muzikale Tormanten raast hij langs autobiografie en fantasie, langs grap en gedicht. Freek bespreekt of je kunt slapen naast je droom, mijmert over de Partij van de Middelmatigheid en de Liefde en vraagt zich af waarom je de ander wel kunt zien maar nooit kunt zijn. Wees getuige van een onstuitbaar origineel en grappig verslag van een door romantiek geteisterde jongen. (www.nnt.nl)


20

Jan Luykenstraat 12

BROWN FEATHER SPARROW
Lydia van Maurik-Wever, ook bekend van This Beautiful Mess, richtte in 1999 Brown Feather Sparrow op. Deze vijfkoppige band maakt sfeervolle, melodieuze popliedjes, die door Lydia's heldere stem en poëtische, persoonlijke teksten naar een hoger plan worden getild. Inmiddels heeft de Utrechtse band twee albums uitgebracht bij het Volkoren label, met lovende recensies. 'Verplaats je in de wonderschone wereld van deze ongekend talentvolle dame en tjilp zachtjes mee,' aldus OOR. (www.brownfeathersparrow.com)


21a

Doornroosje (kleine zaal), Groenewoudseweg 322

HOOFDACT ANUAR

In 2004 won Anuar Cameretten. De kleine Utrechtenaar zette zichzelf hiermee landelijk op de kaart. Tegenwoordig speelt Anuar bij de Comedy Factory, Raymann is laat en op Lowlands. En nu dus op StuKaFest Nijmegen! Op brutale, charmante maar vooral humoristische wijze vertelt Anuar zijn verhaal. Verwacht van deze scherpe stand-upper geen liedjes of gedichten, maar laat je inpakken door een eerlijke jongen die, gewapend met slechts een minidisc en een kruk, de zaal bespeelt. (www.anuar.nl)

21b

Doornroosje, Groenewoudsweg 322

STUKAFEEST

Houten kont, droge keel, cultuur-tax bereikt? Kom naar Doornroosje om op het grootste StuKaFeest ooit het festival waardig af te sluiten met een keur aan rampetampende deejays. In de kleine zaal brengen Valentin en Perro Verde de boel aan de kook met één van hun inmiddels gepatenteerde Rafelrand-sets: een spannende mix van electro, baile funk, minimal, sleazyrock en dirtydisco. In de grote zaal gaan de voetjes van de vloer bij de StuKaFlex dj's; zij brengen je 100% huiskamerhits. In hun groove tombola tuimelen de meest funky platen uit 5 decennia popmuziek over elkaar heen, en heeft het publiek altijd prijs! De bierprijs is studentvriendelijk, dus er is geen excuus de heupen níet te bewegen. Ben je toch liever lui? Dan kun je uitgebreid relaxen in het voorcafé met loungemuziek en een massage. En verlaat het feestgedruis niet zonder je sok, muts of sjaal te pimpen met het StuKaFest-logo! (www.doornroosje.nl)

Cultuur op de Campus (Radboud Universiteit Nijmegen) en Stichting StuKaFest www.ru.nl/cultuuropdecampus
www.stukafest.nl (in aanbouw)

---- --