Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
25 januari 2007

Regionale finales European Law Moot Court

Universiteit Maastricht organisator én deelnemer

Twaalf studententeams uit de hele wereld komen op 1, 2 en 3 februari naar Maastricht om te strijden voor een finaleplaats in de European Law Moot Court. De "All European Final" van deze mondiale pleitwedstrijd vindt plaats op 16 maart 2007, bij het Europese Hof van Justitie te Luxemburg. De competitie bestaat sinds 1989 en is sindsdien uitgegroeid tot de meest bekende en prestigieuze in Europa. Dit jaar strijden 83 universiteiten voor de begeerde beker en bijbehorende stages. De Maastrichtse rechtenfaculteit organiseert de regionale finale in Maastricht, maar mag zelf ook als deelnemer aantreden. Op 14 en 15 februari zal in Pecs (Hongarije) blijken of de masterstudenten Pim Jansen, Eveline Ramaekers, Bas van de Scheur en Bram Nijhof in de finale mogen pleiten. Dat zou de negende keer zijn dat de UM een finaleplaats in Luxemburg behaalt.

De studententeams leverden in november hun schriftelijke pleidooien in. De 48 beste teams krijgen de kans in een van de regionale finales hun zaak te bepleiten voor een rechtbank bestaande uit professoren, andere academici en praktijkjuristen. De overige regionale finales vinden dit jaar plaats in Pecs (Hongarije), Zagreb (Kroatië) en Kiev (Oekraïne). Dit jaar heeft de zaak betrekking op de verhoudingen tussen sport, mededinging en het vrije verkeer van personen. De casus beschrijft de transferperikelen van twee Ghanese profvoetballers, die moeten worden getoetst aan het Europees gemeenschapsrecht. Dit onderwerp staat momenteel erg in de schijnwerpers en de argumenten en ideeën van de deelnemende studenten zullen dan ook zonder twijfel worden gebruikt door juristen en academici in hun beroepspraktijk.

De Universiteit Maastricht heeft een lange traditie met betrekking tot de European Law Moot Court. Vorig jaar nog bleek het Maastrichtse team in het Europese Hof van Justitie te sterk voor haar tegenstanders uit Leuven, Zagreb en Keulen. Dit was niet de eerste keer dat UM-studenten in Luxemburg mochten pleiten: al acht keer waren zij daar vertegenwoordigd. Maar liefst acht keer vielen zij in de prijzen: vier eindoverwinningen en vier deelprijzen Daarmee voert de UM de ranglijst van alle deelnemende universiteiten aan. De UM-deelnemers houden samen een weblog bij van hun ervaringen voor en tijdens de regionale finale: www.rechten.unimaas.nl/blog

Het is bovendien de derde keer dat de Universiteit Maastricht teams ontvangt tijdens een regionale finale. Onder leiding van Master of the Moot Floris de Witte zorgen twaalf studenten voor een goed verloop van de regionale finale. Masterstudent Floris de Witte was vorig jaar zelf nog lid van het winnende team, hij haalde toen als pleiter de overwinning binnen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht of als u bij de regionale finale aanwezig wilt zijn, kunt u terecht bij Floris de Witte (Master of the Moot), e-mail mootcourt@assistentfdr.unimaas.nl. De officiële website van de European Law Moot Court Competition is te vinden op www.elmc.org. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/