Gemeente Amsterdam



Zien is weten in de Zuiderkerk

perspectief in de Nederlandse architectuur

29 januari 2007
-
Zuiderkerk
Van 1 februari t/m 31 maart is de Nederlandse inzending voor de Internationale Architectuurbiënnale te zien in de Zuiderkerk. Job Cohen opent op donderdag 1 februari 2007 om 17.00 uur de Nederlandse tentoonstelling 'Zien is Weten - Het perspectief in de Nederlandse architectuur'.

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) dat de tentoonstelling verzorgt, presenteert met 'Zien is Weten' de ontwikkeling van het perspectief op de stad, in het bijzonder Amsterdam. Circa 50 perspectieftekeningen tonen het Amsterdam dat architecten de afgelopen honderd jaar verbeeldden om hun ontwerpen te presenteren, tegen af te zetten of juist in te passen.

Rendering van de nieuwe Silodam.jpg (5 Kb) Nederlandse primeur

De tentoonstelling vormde de Nederlandse inzending voor de 10de Internationale Architectuurbiënnale in Venetië afgelopen september en is nu voor het eerst te zien in de Zuiderkerk.

Thema: Perspectief

Perspectief is de sleutel tot de Nederlandse architectuur. Al sinds de zeventiende eeuw verbeelden Nederlandse architecten onze steden vanuit een positie waarin ze overzicht hebben op de metropool, met visie en met oog voor de toekomst. Ze ontwerpen de stad als een complete omgeving. Hun gereedschap is de perspectieftekening. Daarin overzien ze de stad en presenteren ze tegelijkertijd de schoonheid en kracht van hun ontwerpen. Kromhout-Nieuw ontwerp voor de Dam.jpg (24 Kb) Hun tekeningen laten zien hoe architectuur de stad verbeelden kan als een plek die we willen bewonen, begrijpen en misschien zelfs beheersen.

Een selectie fantastische tekeningen getuigt van mogelijke en wenselijke toekomstbeelden voor Amsterdam, de stad in Nederland die tot grootse dromen uitnodigt. Vanaf 1884 tot 2004 zagen vele visionaire plannen voor Amsterdam het licht, ze werden al dan niet gerealiseerd.
Reageer