Politieacademie


Civiel militaire samenwerking in onderwijs en onderzoek bezegeld

Op 1 februari ondertekent de Politieacademie een samenwerkingsconvenant met de NLDA (Defensie Academie) en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra. Onderstaand persbericht wordt vandaag door de NLDA uitgegeven.

Civiel-militaire samenwerking in onderwijs & onderzoek bezegeld Overeenkomst tussen NLDA, Politieacademie en Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra

Politie, Brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en Defensie moeten samenwerken als er zich een landelijke ramp, crisis of een groot ongeluk voordoet. Dat bepaalde de Tweede Kamer in november 2006. Gezamenlijk oefenen wordt door deze partners in veiligheid al gedaan, maar nu wordt ook in het onderwijs en onderzoek de samenwerking bezegeld.

In het bijzijn van secretaris-generaal van het Ministerie van Defensie, de heer Annink en plaatsvervangend directeur generaal Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de heer Bos, wordt donderdag 1 februari het convenant tussen drie instellingen in Breda getekend. Generaal-majoor Van Osch ondertekent namens de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), Hoofdcommissaris van Politie mevrouw J.G. Stam als voorzitter van het college van Bestuur van de Politieacademie en namens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra zal directeur de heer W. Papperse een handtekening plaatsen.

Toekomstig veiligheidsfunctionarissen
De samenwerking tussen de instituten komt niet uit de lucht vallen. Alle drie hebben tenslotte een belangrijke rol in de professionalisering en vakontwikkeling op het gebied van veiligheid, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Door alle studenten in de opleiding met elkaar kennis te laten maken, bekendheid te krijgen met de werkwijze van het onderdeel en te onderwijzen in de civiele en militaire specialismen, zijn de toekomstige veiligheidsfunctionarissen goed voorbereid op een eventuele gezamenlijke inzet. Op deze manier komen civiele en militaire functionarissen elkaar in de toekomst regelmatig in de klas tegen. De samenwerking gaat verder dan alleen onderwijsprogramma's. Het omvat namelijk ook de uitwisseling van docenten, ervaringen en onderzoeksresultaten. In de loop van dit jaar worden gezamenlijke onderzoeksthemaâs geïdentificeerd.