Stichting Natuur en Milieu

Meldpunt ruimteverspilling

Gun de planeet 5 minuten rust

30 januari 2007 - In Frankrijk heeft l'Alliance pour la Planète (een groep milieuorganisaties) het initiatief genomen om iedereen op te roepen op 1 februari van 19.55 tot 20.00 uur het licht uit te doen. Onder de naam 'gun de planeet 5 minuten rust' wordt op deze manier aandacht gevraagd voor het onderwerp klimaatverandering. In Nederland ondersteunen o.a. Greenpeace, Wereld Natuur Fonds en Natuur en Milieu de actie.

Natuur en Milieu heeft vorig jaar samen met De Provinciale Milieufederaties met succes een soortgelijke oproep gedaan. Toen werd gemeenten gevraagd lichten te doven tijdens de Nacht van de Nacht. De actie van 1 februari is gekoppeld aan het verschijnen van een nieuw klimaatrapport van de IPCC. In dit rapport staan de laatste verwachtingen beschreven op gebied van zeespiegelstijging, temperatuurstijging en de mate van menselijke invloed op de opwarming van de aarde.

De gemiddelde zeespiegelstijging in 2100: Zes jaar geleden hanteerde het IPCC een marge van 9 tot 88 centimeter. Volgens hardnekkige geruchten is die stijging door het panel beperkt tot hooguit 43 centimeter, en 80 centimeter in 2300. Het IPCC gebruikt bandbreedtes vanwege onzekerheden over bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO ).

De temperatuurtoename tot 2100: Vorige keer vermeldde het IPCC een gemiddelde stijging van 1,4 en 5,8 graden Celsius. Die zou nu liggen op 2 en 4,5 graden, met een mogelijke uitschieter van 6 graden 'of meer', meldt de Britse krant The Independent.

De menselijke invloed op de opwarming van de aarde en het broeikaseffect: In 2001 was er een doorbraak. Volgens het panel was het 'waarschijnlijk' (minstens 66 procent zekerheid) dat de mens er de hand in heeft. De nieuwste formulering zou luiden: 'zeer waarschijnlijk' (90 procent zekerheid). (bron ANP)

Bekijk hier het filmpje van Les Amis de la Terre.

Stichting Natuur en Milieu start binnenkort met medewerking van Loretta Schrijver (RTL nieuws) en 100 bekende illustratoren een Klimaatquiz op klimaatquiz.nl. Door mee te spelen met de quiz win je als deelnemer altijd 2.000 (aan energiebesparingstips die voorbij komen).

Publicatiedatum: 30-01-2007