NIOD



1 februari, 14.00 uur:

Promotie NIOD-medewerker Ralf Futselaar met Lard, lice and longevity

Donderdag 1 februari, 14.00 uur in de Aula van de UvA: promotie NIOD-medewerker Ralf Futselaar met Lard, lice and longevity. A comparative study of the standard of living in occupied Denmark and the Netherlands 1940-1945.

Lard, lice and longevity is een vergelijkende studie naar de levensstandaard in Nederland en Denemarken tijdens de Duitse bezetting. Tijdens de bezettingsjaren werden deze kleine, open economieën geconfronteerd met vergelijkbare economische problemen. Om de bevolking tegen de gevolgen hiervan te beschermen werden vergaande maatregelen genomen, waardoor de Nederlandse en Deense economieën grotendeels onder overheidstoezicht kwamen te staan. In vergelijking met andere landen wisten Nederland en Denemarken, tot september 1944, een behoorlijke levensstandaard van de niet-vervolgde bevolking te garanderen.

Ook de materiële levensstandaard in beide landen was vergelijkbaar. Toch deed zich in biologisch opzicht een merkwaardig verschil voor: terwijl in Nederland de kindersterfte sterk steeg, ten gevolge van een toename van infectieziektes, daalde de sterfte in deze leeftijdsgroepen in Denemarken. Op het eerste gezicht vergelijkbare omstandigheden hadden blijkbaar een zeer verschillende uitkomst.

Een minutieuze vergelijking wijst uit dat het Nederlandse dieet de waarschijnlijke boosdoener was. Het in kwantitatief opzicht voldoende, en door het lage vetgehalte zelfs gezonde, dieet van de Nederlanders had een groot nadeel. Door het geringe aandeel van dierlijke producten leden veel Nederlandse kinderen en jongeren aan tekorten aan met name vitamine A. Deze tekorten leidden op hun beurt tot een verzwakking van de weerstand en een verhoogde sterfte aan infectieziektes.

NB: in de buurt van de Aula, Singel 411, zijn weinig parkeerplaatsen, maar de tramlijnen 1, 2 en 5 stoppen om de hoek bij het Spui