Ingezonden persbericht


Themabijeenkomst Oogappels van het Nuthse landschap

Nuth, 31-01-2007

Nog dit voorjaar zal de gemeente Nuth belangrijke besluiten gaan nemen. Besluiten, die bepalend zijn voor de toekomst van Nuth. Het toekomstplaatje 2020 zal in de komende maanden gestalte krijgen. Het gemeentebestuur wil dit zeker niet alleen doen. Samen met de inwoners en samen met iedereen die bij Nuth betrokken is, organiseert de drie themabijeenkomsten om haar eigen toekomstplaatje (de Strategische Visie 2020) aan te kunnen scherpen. Op donderdag 1 februari zal het thema Oogappels van het Nuthse landschap plaatsvinden in café zaal 't Weverke in Schimmert. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom en zal de avond door Hub Meijers worden geleid tot 22.00 uur. Gastsprekers voor deze avond zijn Luuk Boelens en Colla Bemelmans.

Programma Oogappels van het Nuthse landschap
19.00 uur Welkom door Math Suppers (wethouder Intergemeentelijke samenwerking). 19.05 uur Opening door de dagvoorzitter Hub Meijers. 19.15 uur Tonen van de film Oogappels van het Nuthse landschap. 19.20 uur Voorstellen inleider Luuk Boelens
Perspectief van de Euregio, Zuid-Limburg en Nuth voor de komende jaren, gezien vanuit de historie en gericht op de kansen in de toekomst. 20.00 uur Reactie van de zaal kort in het algemeen en vervolgens per stelling. Tussendoor de Visie van Colla Bemelmans op de kansen voor Nuth en de kwaliteiten die de gemeente Nuth heeft. 21.00 uur Afsluiting door dagvoorzitter met korte samenvatting van de hoofdlijnen van de discussie. 22.00 uur Sluiting door wethouder Math Suppers.

Stellingen
Wat betekent het gewenste imago van Zuid-Limburg voor Nuth? Waar richten we ons wel op en waar niet? Welke ondernemers moeten vooral alert zijn? Wat kan de herstructurering van de landbouw betekenen? Welke alternatieven zijn er voor agrarische bedrijven die ermee willen ophouden? Welke oogappels heeft Nuth op dit gebied? Hoe kan Nuth inspelen op ontwikkelingen als welness, slow food, en dergelijke? Om reacties uit de zaal los te krijgen, waarin ook antwoorden kunnen zitten op vragen van de gemeente Nuth, komen er drie stellingen aan bod:


1. De gemeente Nuth zorgt voor het inrichten en onderhouden van routes voor fietsers, wandelaars en ruiters, incl. rustplaatsen. De ondernemers zorgen voor de invulling van de verschillende vormen van het toerisme.
2. Agrariërs die met hun bedrijf niet willen investeren in horeca en toerisme moeten hun bedrijf verkopen aan ondernemers die dit wel willen. Het initiatief ligt bij de agrariërs. Overleven kan alleen met een nieuw gemengd bedrijf (horeca, landbouw, bed en breakfast, streekeigen producten, natuurbeheer).
3. Agrariërs die hun bedrijf stoppen moeten de grond beschikbaar stellen aan instellingen voor natuurbeheer. Als herstel van de natuur prioriteit krijgt komen de toeristen vanzelf.

Films thema-avonden
Maandag 29 januari was Oogappels van het Nuthse landschap te zien op TV Limburg. Indien u deze uitzending miste, kunt u de film bekijken op de website van de gemeente Nuth. Vanavond kunt u Ondernemerskunst van Nuth bekijken op TV L en morgen Grijs wordt zilver. Na de uitzendingen komen ook deze films weer op de website www.nuth.nl te staan onder de rubriek Nuth in beeld. Onder deze rubriek vindt u ook alle informatie over de thema-avonden. *** Einde persbericht ***