Ingezonden persbericht


31 januari 2007 -

Shell heeft last van olieschaarste

Als voorschot op de publicatie van de jaarcijfers van Royal Dutch Shell op 1 februari publiceert Peakoil Nederland in dit bulletin haar prognoses over de toekomst van de aardolie- & aardgasproductie van het bedrijf. Peakoil Nederland is een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar ,en voorlichting over, een mogelijke wereldwijde daling in de olieproductie. De stichting verwacht een piek in de wereldwijde aardolieproductie rond 2012. Het aardolieaanbod zal de komende vijf jaar moeilijk de groeiende vraag bij kunnen houden. Hierdoor kan de aardolieprijs oplopen tot boven de honderd dollar. Op 1 februari zal Royal Dutch Shell (RDS) haar resultaten over 2006 bekend maken. Analisten verwachten dat Shell een daling van de productie van 2% over het laatste jaar zal moeten aankondigen. Het opstarten van nieuwe velden was onvoldoende om het natuurlijk verval in de productie tegen te gaan. Dit natuurlijke verval is waarschijnlijk gemiddeld 8% voor aardolievelden en 6% voor aardgasvelden.

In onze eigen prognose proberen we een beeld te schetsen welk verband er is met de prestaties van Shell en de steeds moeilijkere toegankelijkheid van conventionele aardolie. Shell had in 2006 wederom met enkele tegenslagen te maken. Aanhoudende onrust in Nigeria zorgde voor tegenvallende productie, maar de echte klapper viel in Rusland. Door de gedwongen verkoop van een deel van het Sakhalin II project raakt Shell 300 miljoen vaten aan reserves kwijt ( 1 vat = 159 liter). Onze schatting is dat het bedrijf dit jaar op 3,49 mboe/d (miljoen vaten olie equivalent per dag) uit komt. Het oorspronkelijke streven was 3,8 mboe/d. In 2005 behaalde Shell een productie van 3,53 mboe/d.

Daarmee lukt het Shell in 2006 wederom niet om de dalende trend in productie die in 2001 begon, toen het bedrijf 3,96 mboe/d produceerde, te keren. De door Shell gehoopte productiestijging naar 4,5 miljoen vaten per dag in 20_4 raakt daarmee steeds verder uit zicht. De Zwitserse zakenbank UBS verwacht een productie van 3,8 mboe/d in 2009. Uitgaande van de 40+ projecten op het gebied van aardgas en aardolie die Shell in ontwikkeling heeft zal zij met moeite de dalende productie een halt toe weten te roepen in de komende jaren. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de productie in de komende jaren op gelijk niveau te behouden.

Er zijn op de langere termijn wel enkele positieve ontwikkelingen te melden. Opvallend genoeg gaat dat bijna altijd over iets anders als conventionele aardolie. Zo sloot Shell enkele dagen geleden samen het Spaanse Repsol een contract met Iran voor ontwikkeling van een gedeelte van het South Pars aardgasveld en werd een toekomstige uitbreiding van de teerzandproductie in Canada aangekondigd van 770.000 vaten per dag. Beide projecten zijn echter omgeven met onzekerheden en de start is pas na 2010 gepland, wat elke voorspelling over het werkelijke begin onzeker maakt.

De winning van conventionele aardolie in Noord Amerika en Europa loopt sterk achteruit. In sommige Noordzeevelden wordt een productieval van _4% per jaar gemeten. Hierdoor wordt Shell (net als de andere oliemajors) gedwongen elders opzoek te gaan naar aardolie (en aardgas). Het bedrijf erkent dit ook en richt zich steeds meer op gas, hernieuwbare bronnen en onconventionele aardolie (o.a. teerzanden). Daarnaast is Shell genoodzaakt zaken te gaan doen met de OPEC lidstaten en met politiek instabiele landen wegens haar ambitieuze productiedoelstellingen. Concreet betekent dit een grotere onzekerheidsfactor in de productie.

Het volledige rapport is te downloaden op www.peakoil.nl

Stichting Peakoil Nederland / ASPO Netherlands
Postal: 10056 / 1001 EB Amsterdam
Mob: +31 (0)6 - 44 08 24 19 (Rembrandt Koppelaar)
Email: contact@peakoil.nl
Website: http://www.peakoil.nl