Hulpverlening Gelderland Midden

Bewegen op recept start nu ook in Arnhem
---

PERSBERICHT 31 januari 2007

Bewegen op recept start nu ook in Arnhem

Op 1 februari start het project Bewegen op recept in Arnhem. Het gaat om een proefproject dat gedurende dit hele jaar uitgevoerd wordt in de wijk Presikhaaf. Bewegen op recept is een initiatief van twee fysiotherapiepraktijken in deze wijk. Zij werken daarbij samen met de huisartsen uit de buurt, het Sportbedrijf Arnhem, de Gelderse Sport Federatie, Carans en Hulpverlening Gelderland Midden. Voor de uitvoering van het project is subsidie verkregen van de Provincie Gelderland.

Vanaf 1 februari kunnen huisartsen in Presikhaaf hun patiënten verwijzen naar Bewegen op recept. Huisartsen zien op hun spreekuur veel mensen met klachten, die te maken hebben met gebrek aan beweging. Zij adviseren dan om meer te gaan bewegen, te gaan sporten. Maar dat advies blijkt vaak moeilijk uit te voeren. Wat is een geschikte (sport)activiteit, waar kun je terecht. In het project Bewegen op recept krijgen mensen die meer moeten en willen bewegen advies en begeleiding. Het doel van dit advies- en begeleidingstraject is dat ze uiteindelijk in staat zijn een half uur per dag matig intensief te bewegen.

De eerste stap van het traject is dat de huisarts deze mensen verwijst naar een bij het project aangesloten praktijk voor fysiotherapie. Dit zijn het Fysiotherapeutisch Instituut, Middachtensingel 37 en Maatschap Fysiotherapie Arnhem en Velp, Ulenpaslaan 49. De fysiotherapeut stelt met behulp van een fitheidstest en een vragenlijst vast hoe iemand er lichamelijk voorstaat en bespreekt wat ze kunnen en willen.

Op grond van het advies van de fysiotherapeut doet de cliënt vervolgens 10 weken mee aan één van de speciale beweegprogrammas in de wijk . Deze programmas zijn opgesteld door het Sportbedrijf Arnhem. De begeleiding bij deze programmas is in handen van sportinstructeurs van het Sportbedrijf. .

Mensen die gezien hun conditie en lichamelijke gesteldheid niet in staat zijn aan deze programmas deel te nemen, volgen een therapeutisch beweegprogramma op maat van de fysiotherapeut. Ook dit programma duurt 10 weken.

Na 10 weken maakt de fysiotherapeut die de intake heeft gedaan, samen met de cliënt de balans op. Op grond daarvan bepalen zij de volgende stap. Dat kan zijn mee doen aan het gewone wijkprogramma van Sportbedrijf. Maar de cliént kan ook in overleg met de sportadviseur van het Sportbedrijf kiezen voor een andere activiteit. Voor sommigen is het beter om eerst nog een keer 10 weken het speciale programma van het Sportbedrijf te volgen. Het begeleidingstraject wordt aan het einde van het jaar afgerond met een afsluitend gesprek van de cliënt met de fysiotherapeut

Op deze manier worden mensen geholpen, voor wie bewegen een hele opgave is, maar voor wie het ook een heel goede oplossing zou zijn om hun klachten te verminderen. In den Haag zijn met deze aanpak honderden mensen meer gaan bewegen De samenwerkingspartners in Arnhem verwachten daarom ook goede resultaten van het experiment in Presikhaaf aan het einde van 2007. Het is de bedoeling dat het experiment daarna gecontinueerd en uitgebreid wordt in Arnhem en omgeving.

---

Deze pagina is bijgewerkt op 31-01-07 16:03
---

© Hulpverlening Gelderland Midden Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Internet: www.HulpverleningGelderlandMidden.nl