Provincie Limburg

Z-team voor zorgwoningen Realisering zorgwoningen krijgt extra impuls

Zuid-Limburg krijgt een Adviesteam Zorgwoning - een Z-team - dat knelpunten bij de totstandkoming van zorgwoningen gaat wegnemen. Daartoe heeft de Provincie Limburg in samenspraak met gemeenten, zorgaanbieders en corporaties besloten. Het gaat daarbij om de realisering van 5000 zorgwoningen met bijbehorende diensten aan huis. De woningen worden tussen 2006 en eind 2010 opgeleverd; daartoe zijn de betrokken partijen een inspanningsverplichting aangegaan.

Aanleiding tot de vorming van dit team is de constatering dat de plannen voor de bouw van de zorgwoningen weliswaar op de rails staan, maar dat de voortgang niet zo snel verloopt als gewenst en noodzakelijk is. Dit heeft naast regionale en lokale oorzaken ook te maken met de langzame besluitvorming bij het ministerie van VWS en het College Bouw Zorginstellingen.

Gedeputeerde Odile Wolfs: Bij het zoeken naar een oplossing hiervoor hebben we gekeken naar het succesvolle A(dvies)-team Woningbouw Limburg dat de uitvoering van het 1000-woningenplan voor starters heeft versneld. In navolging daarvan komt er nu een Z-team. Dit komt in actie als de betrokken partijen knelpunten signaleren bij de ontwikkeling en realisering van zorgwoningen.

Het Z-team begint op 5 februari met haar werkzaamheden.

Het team wordt gevormd door:

* Dhr. T. van Broeckhoven, manager Zorgkantoor Zuid-Limburg
* Dhr. J. Bronckers, oud gedeputeerde (voormalig lid A-team)
* Mevr. M. Groen, lid aanjaagteam College Bouw Zorginstellingen
* Dhr. A. van Hoof, directeur Woningstichting Venlo-Blerick
* Dhr. W. Houben, directeur/secretaris MKB Limburg (voormalig lid A-team)

* Dhr. J. Meijerink, voorzitter RvB Meander Groep
* Dhr. T. Staats, lid aanjaagteam College Bouw Zorginstellingen
* Dhr. M. van Stralen, oud voorzitter Statencommissie financiën en oud-directeur GAK Heerlen

* Dhr. R. Verkerk, directeur Janssen de Jong Plancoördinatie (voormalig lid A-team)

* Dhr. F. de Waal, oud bestuurder woningstichting De Voorzorg
* Dhr. J. Wevers, oud wethouder gemeente Maastricht

De expertise van de leden ligt in de bouw- en corporatiewereld, zorginstellingen en bij de overheid. In het team is kennis aanwezig over hoe de rijkssubsidieprocedures voor zorgwoningen zijn te versnellen.

Het Z-team zal zelf initiatieven nemen om reeds gesignaleerde knelpunten aan te pakken. Daarnaast kunnen partijen die betrokken zijn bij de realisering van zorgwoningen rechtstreeks een beroep doen op het Z-team en hulp vragen bij het oplossen van knelpunten.


1-2-2007 08:56