Persberichten Lekstroom, 10.15 uur

Utrecht, 01-02-2007

Minder snelheidsovertredingen op Wierselaan

NIEUWEGEIN - De verkeerscontroles van de politie op de Wierselaan hebben effect. Het gemiddelde percentage snelheidsovertredingen is gedaald van 23% naar 13%. Vanaf 2 oktober 2006 voert de politie intensieve verkeerscontroles uit op de Wierselaan met als belangrijkste doel het tegengaan van te snel rijden. Met behulp van tussenmetingen kan de politie vaststellen wat het resultaat is van de extra controles.

In totaal zijn er in een periode van 10 weken 12.494 voertuigen gecontroleerd, waarvan 2.254 passanten harder reden dan de toegestane 30 km/h. In onderstaande tabel zijn de gegevens gesplitst in twee periodes. Daaruit komt naar voren dat in de periode oktober tot begin november nog 1431 automobilisten te hard reden (23%). In de maand daarna is dit teruggelopen naar 823 overtreders (13%). Van deze overtreders werden in totaal 519 (414+105) staande gehouden, de rest ontving een bekeuring op de deurmat. Verder zijn er in totaal vier bekeuringen geschreven voor het niet dragen van de autogordel en twee voor niet handenvrij bellen.

In de onderstaande tabel staan de resultaten opgenomen:


1e periode

(okt/nov)


2e periode

(nov/dec)

Aantal passanten

6186

6308

Overtredingen totaal

1431 (23%)

823 (13%)

Aantal staandehoudingen

414

105

Hoogste snelheid

69 km/h

64 km/h

Overige overtredingen:

Niet handsfree bellen


1


1

Niet dragen autogordel


1


3

De politie en gemeente zijn positief over de resultaten tot nu toe. In februari wordt er een laatste meting gedaan. Dan zijn er voldoende gegevens beschikbaar om te concluderen wat het effect is geweest van de intensieve controles. De omwonenden ontvangen begin februari dezelfde enquête die ze aan het begin van het project hebben ontvangen. Op basis daarvan kan worden bekeken of zij zich verkeersveiliger zijn gaan voelen.

Waarom een handhavingproject?

Uit de ongevallencijfers blijkt dat in de praktijk weinig ongevallen gebeuren op de Wierselaan. Toch ervaren omwonenden de verkeerssituatie als onveilig. Omdat de gemeente Nieuwegein deze ervaringen serieus neemt, zijn er afspraken gemaakt met de politie en het openbaar ministerie over controles. De politie heeft een speciaal team beschikbaar om in dit soort situaties te starten met intensieve verkeerscontroles. Na elke vijf weken van handhaving wordt een periode van nameting ingelast om te bekijken wat de effecten van de verkeerscontroles zijn. Na ongeveer zes maanden evalueren de betrokken partijen het project. In 2007 wordt gestart met de herinrichting van de Wierselaan met diverse snelheidsremmende voorzieningen. Als het zinvol is, worden ervaringen uit het handhavingtraject verwerkt in het herinrichtingsplan.

Verkeerscontroles

NIEUWEGEIN - Dinsdag 30 januari heeft de politie op de Vreeswijksestraatweg, Binnenwal en de Symfonielaan verkeerscontroles gehouden.

Van 07.30 tot 08.30 uur kregen zestien weggebruikers een bekeuring omdat ze het rode verkeerslicht negeerden. Eén fietser had geen verlichting en kreeg daar een bekeuring voor.

Van 10.00 tot 10.45 uur werd met een lasergun op de Symfonielaan de snelheid van automobilisten gecontroleerd. Acht bestuurders kregen een bekeuring voor het overtreden van de snelheidslimiet van 50 km/uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 79 km/uur.