GroenLinks


2007: Europees Jaar van Gelijke Kansen



Het jaar 2007 is door de EU uitgeroepen tot Europees Jaar van Gelijke Kansen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil van de Europese Commissie weten wat ze gaan doen om gelijke kansen in Europa te bevorderen.

"Op het gebied van emancipatie hebben we nog een lange weg te gaan. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn gelijke kansen voor vrouwen, migranten en homoseksuelen, geen vanzelfsprekendheid in Europa. Liefst 64% van de Europeanen menen dat discriminatie wijdverspreid is. En veel mensen weten ook dat er al wel wetgeving op dit terrein is, maar maken daar te weinig gebruik van.

Daarom is het goed dat er door middel van het Europees Jaar van Gelijke Kansen daar aandacht voor wordt gevraagd. Maar het moet niet bij mooie woorden blijven. Het is van belang dat het dagelijkse bestuur van de EU daar heel actief werk van maakt," aldus Kathalijne Buitenweg.

Schriftelijke vragen
Daarom stelde Buitenweg deze week de volgende schriftelijke vragen aan de Europese Commissie:

In zijn toespraak in het Europees Parlement op 26 oktober 2004, kondigde Europese Commissievoorzitter Barroso aan een groep van eurocommissarissen samen te stellen voor grondrechten, anti-discriminatie en gelijke kansen, die hij zelf zou voorzitten.


1. Welke commissarissen nemen zitting in deze groep?
2. Hoe vaak heeft de groep tot nu toe vergaderd?
3. Zijn alle vergadering bijgewoond door de commissarissen zelf of door ondergeschikten?

4. Wat heeft de groep besproken en wat is er besloten?
5. Welke concrete acties heeft de groep voorgesteld om de grondrechten te bevorderen? Zijn er specifieke maatregelen genomen ter bestrijding van discriminatie van homoseksuelen?
6. Heeft de groep initiatieven ontplooid ter bevordering van grondrechten en gelijke kansen in het kader van het Europees Jaar van Gelijke Kansen?

7. Waarom komt het woord 'grondrechten' niet één keer voor in het werkprogramma van de Commissie voor 2007? Is de bevordering van gelijke kansen een prioriteit van de Commissie nu voorzitter Barroso in zijn presentatie van het werkprogramma 2007 aan het Europees Parlement niets heeft gezegd over gelijke kansen? En hoe is het te verklaren dat de Commissie het Europees Jaar van Gelijke Kansen niet aangrijpt om het werk van de groep van Commissarissen onder de aandacht te brengen?