Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven



1 feb 2007

Nieuwsbrief Het Platform Beroepsonderwijs - editie 46

Het Platform Beroepsonderwijs geeft iedere maand een digitale nieuwsbrief uit. Daarin komen de partijen aan het woord die vertegenwoordigd zijn in het Platform Beroepsonderwijs. Deze keer twee berichten van Colo: één over Workplacement en één over de resultaten van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de Werktop.

'Vmbo: een sterk imago'
Sjoerd Slagter Het vmbo staat aan de basis van de beroepskolom. Het vormt het fundament van de beroepsbevolking. Voor onze leerlingen is het vmbo-diploma dan ook dé basis voor een succesvolle toekomst in de maatschappij van morgen. Om die reden is onderwijsinnovatie één van de speerpunten van de VO-raad. Vooral innovaties in de beroepskolom krijgen veel aandacht. Eigentijdse werkplekken, intersectorale programma's, veel praktijkstages en zelfs professionele dienstverlening zijn allemaal zaken waarmee het vmbo zich op de kaart zet. Het is van groot belang dat deze ontwikkelingen zich door kunnen zetten binnen de hele beroepskolom. Aansluiting naar mbo en hbo om zo doorlopende leerlijnen te garanderen, krijgt steeds meer aandacht. Dan pas maken we waar dat de leerloopbaan van de leerling centraal staat. Zo'n goede aansluiting voor alle leerlingen vereist een hechte regionale samenwerking tussen alle vormen van (beroeps)onderwijs. Ook het bedrijfsleven is hierbij een belangrijke gesprekspartner. Het onderwijs staat volop in de (media)aandacht. We worden nogal eens geconfronteerd met ongenuanceerde uitspraken en onjuiste beelden. Beeldvorming die geen recht doet aan al die prachtige resultaten die het voortgezet onderwijs levert. Eind februari verschijnen de resultaten van een onlangs gehouden imago-onderzoek in de regio's Groningen en Noord-Holland. Onderzocht is welk beeld het bedrijfsleven heeft van het vmbo en waar die beelden op gebaseerd zijn. Vooral de bedrijven die nauw met vmbo-scholen samenwerken, oordelen positief over de leerlingen en stagebegeleiders. Door intensief samen te werken met het bedrijfsleven en vervolgscholen leveren docenten, ouders en leerlingen een positieve bijdrage aan het imago van het onderwijs. Een uitnodiging aan die bedrijven die nog niet met vmbo-scholen samenwerken. Vmbo-scholen mogen, samen met alle scholen van het voortgezet onderwijs, trots zijn op wat ze presteren. Daarvoor verdienen ze meer maatschappelijke waardering. Sjoerd Slagter Voorzitter VO-raad

Onderwijsvernieuwing

Innovatiearrangement 2006: 14 vernieuwingsprojecten beroepsonderwijs-bedrijfsleven genomineerd
Het Platform Beroepsonderwijs heeft 14 vernieuwingsprojecten genomineerd in het kader van het nieuwe Innovatiearrangement 2006 tot en met 2009. Conferentie 'Generatie Einstein over herontwerp' Op deze conferentie staan de ervaringen van de leerlingen met onderwijsvernieuwing centraal. Het Procesmanagement Herontwerp Mbo presenteert het resultaat van een grootschalig onderzoek.

Innovatiearrangement Innovatieve techniek: veelzijdige probleemoplossers voor West Brabant
Met een doorlopende leerlijn Innovatieve Techniek proberen het vmbo en mbo in West-BrabanInnovatiearrangement 2006: 14 vernieuwingsprojecten beroepsonderwijs-bedrijfsleven genomineerd
Het Platform Beroepsonderwijs t het regionale middenkader te laten groeien.

Finale Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 27 maart Amsterdam Meldt u zich nu om de eindstrijd van vijf pareltjes van vernieuwing bij te wonen.

Nieuws uit de beroepskolom
Onderzoek naar samenwerking met andere VO-scholen De VO-raad roept scholen op mee te doen aan een onderzoek naar samenwerking tussen scholen onderling. Dit naar aanleiding van een wijziging in de Wet op het voortgezet onderwijs om de samenwerking tussen vo en mbo te vergemakkelijken.

Conferentie doorstroom mbo-hbo
MBO Raad en HBO-raad organiseren op 13 februari 2007 samen een middagconferentie over de doorstroom mbo-hbo. De centrale vraag tijdens de conferentie is: hoe vergroten we het volume van de doorstroom met inachtneming van de borging van kwaliteit van onderwijs en diploma's.

Verder op weg met Het Groene Leertraject
Na intensief overleg tussen de AOC Raad en het ministerie van LNV is besloten om met het beroepsgerichte examenprogramma vmbo-groen - 'Het Groene Leertraject' - door te gaan. Dit betekent dat de ontwikkeling van het nieuwe competentiegerichte examenprogramma vmbo-groen kan worden afgerond
Pleidooi HBO-raad investering kennissamenleving De HBO-raad heeft op 20-12-06 de kabinetsinformateur een pleidooi gestuurd voor een regeerakkoord waarin investering in onze kennissamenleving een belangrijke bouwsteen vormt. In de brief komt onder meer het vraagstuk van meer hoger opgeleiden van hoge kwaliteit aan bod.

Stageplaatsen

Werktop heeft scholing en praktijkleren bevorderd Eén van de belangrijkste oogmerken van de Werktop tussen kabinet en sociale partners een jaar geleden, het wegwerken van het tekort aan stageplaatsen voor jongeren, is gerealiseerd. Het aantal erkende leerbedrijven is fors toegenomen.

Workplacement brengt internationale stage voor mbo'er dichterbij Op 18 januari 2007 is workplacement.nl gelanceerd. Doel van de site is om meer mbo-leerlingen in het buitenland stage te laten lopen. De site is een initiatief van MBO Raad, AOC Raad en Colo.

Good practice!

Groene Welle wint 50.000 euro
Tijdens de onderwijsbeurs NOT in de Utrechtse Jaarbeurshallen heeft De Groene Welle 50.000 euro gewonnen in de tweede ronde van de Innovatiecampagne 2006: durven, delen, doen! Het winnende project 'Tuincentrum' was volgens de jury een goed voorbeeld van innovatief onderwijs.
www.onderwijsagenda.nl
6-2-2007 - Maarssen
Generatie Einstein over herontwerp 6-2-2007 - Utrecht Maak nu een start met de opleiding tot gecertificeerd CH-Q loopbaanbegeleider! 7-2-2007 - Zoetermeer
Schoolbezoek ID College 12-2-2007 - Utrecht
Conferentie over aanpak voortijdig schoolverlaten 13-2-2007 - Apeldoorn
Conferentie 'Doorstroom mbo-hbo'