Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 1 februari

* INBREKER IN KOELCEL AANGEHOUDEN
KRALINGEN-CROOSWIJK - Politiepersoneel hield woensdagmorgen een 20-jarige inbreker op heterdaad aan. De man brak rond zeven uur in in een winkel aan de Crooswijkseweg. Nadat een onderzoek in het pand werd ingesteld werd de verdachte achter in een koelcel aangetroffen en aangehouden. Na onderzoek op het bureau bleek de man een veelpleger te zijn, die een PersoonsGerichteAanpak (PGA) kreeg. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man ingesloten. Hij zal binnenkort worden voorgeleid.


* VUURWAPEN AANGETROFFEN
SPIJKENISSE- Politiepersoneel van district de Eilanden stelde woensdagavond op de Eikenlaan, op basis van binnengekomen informatie, een onderzoek in in de auto van een 48-jarige inwoner van Spijkenisse. In de auto werd een geladen vuurwapen aangetroffen. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau, waar hij werd ingesloten voor verhoor. Het vuurwapen is in beslag genomen.


* POLITIE HOUDT TWEETAL AAN NA RUZIE EN BEDREIGING

VLAARDINGEN - Politiemensen van het district Waterweg-Noord hielden in de nacht van woensdag op donderdag twee verdachten aan na een onenigheid in een woning aan de Kornelis Speelmanstraat. Rond middernacht kreeg de politie de melding dat de bewoners ruzie hadden. Op het moment dat de politiemensen uit hun wagen stapten, werd een groot poppenhuis naar beneden gegooid die een paar meter naast de wagen terecht kwam. Hierop gingen zij naar de betreffende woning en belden aan. De bewoner weigerde de deur te openen en dreigde een hakbijl te gebruiken tegen de agenten als zij binnen zouden komen. De 35-jarige bewoner werd, mede dankzij de inzet van de politiehond, enige tijd later aangehouden. De 39-jarige bewoonster werd eveneens aangehouden. Zij was tijdens de ruzie met haar vriend licht gewond geraakt aan haar gezicht, schouder en ribben en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche van het district Waterweg-Noord stelt een nader onderzoek in.


* MAN AANGEHOUDEN NA GEWELD
ROTTERDAM-NIEUWE WESTEN- Politiemensen hielden woensdagavond omstreeks half negen, met behulp van een politiehond, een 25-jarige Rotterdammer aan voor bedreiging. De man had even daarvoor in een woning aan de het Samuel Mullerplein onenigheid gehad met een 22-jarige huisgenoot en had daarbij gedreigd met een mes en een hamer. De huisgenoot was het huis uitgevlucht en had de politie gewaarschuwd. Deze kwam ter plekke en hield de man aan. Omdat hij zich verzette, werd een politiehond ingezet, waarna de verdachte zich liet aanhouden. Hij is overgebracht naar een politiebureau, waar hij is ingesloten. De hamer is bij het fouilleren aangetroffen en is in beslag genomen.


* ONDERZOEK FIETSREGELING AFGESLOTEN
ROTTERDAM - Het Bureau Interne Zaken van de politie Rotterdam - Rijnmond heeft het onderzoek naar onjuist gebruik van de zogenaamde ' fiscale fietsregeling' door medewerkers van het korps afgerond. De Korpsleiding heeft tegen twaalf collega's disciplinaire maatregelen genomen omdat er onregelmatigheden zijn geconstateerd. Gedragingen als deze passen niet in een organisatie die integriteit hoog in het vaandel heeft staan en een vertrouwensfunctie vervult in de samenleving. Al enige jaren maken enige duizenden politiemensen van het korps gebruik van de arbeidsvoorwaardenregeling CAO à la Carte. Deze regeling biedt de mogelijkheid om een fiets te kopen tegen een gunstig belastingtarief.
In het voorjaar van 2006 ontstond het vermoeden dat sommigen de regels zouden overtreden Zo zou men de fiets voor een lager bedrag hebben gekocht dan de prijs die de winkelier op de aankoopbon zette. Hierdoor kreeg men ten onrechte een belastingvoordeel. Het bureau Interne Zaken heeft tweeënveertig relevante declaraties onderzocht en vastgesteld dat twaalf medewerkers onterecht belastingvoordeel hebben genoten. Twee van hen krijgen voorwaardelijk ontslag opgelegd met een proeftijd van twee jaar. De tien overigen krijgen een boete opgelegd, die kan oplopen tot 500 euro en allen dienen eveneens het teveel genoten belastingvoordeel terug te betalen. De dertig overigen vallen in de categorie correcte declaraties.
De kwestie rond de fietsen is een voorbeeld hoe sommigen zich niet integer hebben gedragen en de regels hebben overtreden. Dit tast het vertrouwen van het publiek in het korps aan, terwijl dat vertrouwen juist erg belangrijk is in het dagelijks functioneren van de politie.
Ongewenst gedrag wordt bij de politie Rotterdam - Rijnmond bij voortduring bespreekbaar gemaakt. Deze openheid past bij een moderne professionele organisatie en bij haar medewerkers.