Kunstfactor

Tom de Rooij directeur Kunstfactor

Tom de Rooij, directeur van Kunstcentrum de Kunstlinie in Almere, wordt per 1 april directeur van Kunstfactor. Kunstfactor is het nieuwe sectorinstituut voor de ondersteuning en promotie van de amateurkunst. De organisatie ontstond op 1 januari jongstleden uit een fusie van de vijf landelijke ondersteuningsinstellingen voor amateurkunst.

Tom de Rooij (48) volgt Leo van der Meer op die sinds de fusie fungeert als directeur ad interim. Als eerste vaste directeur van Kunstfactor geeft De Rooij leiding aan de voorbereiding van de beleidsplannen voor de periode 2008-2012. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de integratie van de gefuseerde organisaties. Al in de loop van 2007 zal Kunstfactor ook actief inspelen op de door minister Maria van der Hoeven uitgezette lijnen om te komen tot een breed actieplan voor de stimulering van jeugd en amateurkunst.

Achtergrond Tom de Rooij
Als directeur van de Kunstlinie maakte De Rooij zich hard voor amateurkunst. Hij ontwikkelde in de opbouwfase van de stad Almere in de volle breedte beleid voor amateurkunst en kunsteducatie. Tevens speelde hij een belangrijke rol bij de realisatie van het nieuwe gebouw voor het Kunstcentrum. Hierin is ook de nieuwe schouwburg van Almere gevestigd.
De Rooij was verder voorzitter van het overleg tussen alle kunstinstellingen in Almere en Flevoland en is actief in de brancheorganisatie de Kunstconnectie. Hij studeerde zowel aan het Conservatorium in Rotterdam als aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is dirigent van The Heart of Holland Chorus te Nieuwegein.

Kunstfactor
Kunstfactor is ontstaan uit een fusie tussen het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), Stichting Schrijven, Theaterwerk NL en Unisono, de ondersteuningsinstelling voor amateurmuziek.
Kunstfactor kan, als één organisatie, de belangen van de sector amateurkunst als geheel beter bevorderen. Het instituut kan ook, in samenwerking met partners en het werkveld, de positie van de amateurkunsten en de beoefenaars verstevigen ten opzichte van overheden, beleidmakers en subsidiegevers.
Tegelijkertijd staat Kunstfactor met zijn activiteiten midden in de praktijk van de amateurkunstenaars. De ondersteuning die de afzonderlijke disciplines aan hun eigen kunstdisciplines bieden, wil Kunstfactor voortzetten. Daarmee blijft de herkenbaarheid van de diverse kunstvormen behouden.


---