Provincie Noord-Holland

Datum


1-2-2007

Onderwerp

Financiële steun voor fietsbrug Muiden

Yvonne de Groot

De Muiderfietsbrug langs de A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal, ook wel Maxisbrug genoemd, komt in aanmerking voor een financiële bijdrage van de provincie. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten. Het geld komt ten goede aan de langgekoesterde wens van de regio om een aparte fietsbrug te realiseren. Het project maakt onderdeel uit van het programma Groene Uitweg.

Fietsers moeten nu gebruik maken van de parallelweg langs de A1 om dit kanaal over te steken. De wegindeling voldoet niet aan de vereiste veiligheid, omdat een vrij fietspad ontbreekt en de rijbaan zelf te smal is. De nieuwe fietsbrug zal een belangrijke functie vervullen voor het woon-werkverkeer en recreatief verkeer. De realisatie wordt gekoppeld aan het groot onderhoud van Rijkswaterstaat aan de Muiderbrug.

Eerder stelde het Rijk 83 miljoen beschikbaar voor een groot aantal projecten uit het programma Groene Uitweg, waaronder de Muiderfietsbrug. Voorwaarde daarbij is wel dat de regio deze projecten co-financiert. Voor de Muiderfietsbrug gaat het om 2,4 miljoen euro. Gedeputeerde landschap Patrick Poelmann: Ik ben erg blij dat een breed draagvlak in de regio bestaat voor dit uitvoeringsprogramma. De provincie zal zich er sterk voor maken dat we alle ruimte krijgen om voortvarend met dit programma aan de slag te gaan. We hebben hierin weer een belangrijke stap gezet.

Noord-Holland heeft dit uitvoeringsprogramma in samenwerking met een aantal partijen zoals gemeenten en Natuurmonumenten opgesteld. De Groene Uitweg is het open gebied tussen Amsterdam en t Gooi. De belangrijkste doelstelling is het realiseren van een goede verbinding tussen Amsterdam, Schiphol en Almere en tegelijkertijd het behouden en ontwikkelen van het waardevolle landschap. Uniek aan dit project is dat alle betrokken partijen, zoals waterbeheerders, natuurliefhebbers, gemeenten en provincies, volledige consensus hebben bereikt. Door intensieve samenwerking is de schijnbaar onoverbrugbare tegenstelling tussen de landbouw- en natuurbeschermingssector geslecht.