Provincie Noord-Holland

Datum


1-2-2007

Onderwerp

Recreatie: provincie blijft ambitieus

Ingrid Kooiker

Gedeputeerde Staten is tevreden over de behaalde doelen op het gebied van recreatie en toerisme de laatste jaren. Veel projecten zijn uitgevoerd of staan in de steigers. Tientallen miljoenen euros zijn uitgeven door de provincie en haar partners. In 2007 komt de prioriteit te liggen op het oplossen van knelpunten in routenetwerken voor fietsen en wandelen, de kust en nieuwe voorzieningen in recreatiegebieden, bijvoorbeeld voor minder validen.

In deze collegeperiode heeft de provincie in totaal, vanuit de Agenda Recreatie en Toerisme 2004-2007, jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd. Doel van de agenda is te zorgen voor voldoende recreatiemogelijkheden voor Noord-Hollandse burgers, maar ook voor het vergroten van de werkgelegenheid in het toerisme en het meer toegankelijk maken van cultuurhistorie. Partners als recreatieschappen, gemeenten, natuurorganisaties en ondernemers bleken met een subsidie uit de Vernieuwingsimpuls openluchtrecreatie bereid meer dan 50% te financieren. Hierdoor is er bijna 3 keer zo veel geïnvesteerd als verwacht (zie brochure Recreatie dicht bij huis).

Wat gebeurt er in 2007?
De provincie en haar partners laten zien ook in 2007 nog grote ambities te hebben. In de Gooi- en Vechtstreek worden o.a. in de gemeente Wijdemeren nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd. De nieuwe fietsknooppuntenbewegwijzering is ook in deze regio gereed gekomen (opening vrijdag 2 februari).

In de Kennemerduinen wordt een nieuw noord-zuid fietspad aangelegd. De provincie organiseert een informatiebijeenkomst voor gemeenten ter promotie van de Blauwe Vlag op de Noord-Hollandse stranden.

Gedeputeerde Cultuur, Rinske Kruisinga zet zich actief in voor het toegankelijk maken van cultuurhistorie. Rond Amsterdam speelt dit jaar de inrichting van een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam. Op 7 februari zal zij tevens een website voor de promotie van cultuurhistorie langs het Noordzeekanaalgebied openen.

In Noord-Holland Zuid start de regio met de aanleg van fietsknooppuntenbewegwijzering. Recreatie Noord-Holland zal een geurtuin bij Boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude aanleggen. Vanaf Texel zal de provincie Noord-Holland een aantakking op het Noord-Hollandpad laten ontwikkelen.

Hans Schipper, gedeputeerde recreatie en toerisme, Ik daag de Kop van Noord-Holland uit om ook aan de slag te gaan met fietsknooppuntenbewegwijzering, om het netwerk in de hele provincie dekkend te krijgen.

Succesverhaal
Projecten die onder andere gezien mogen worden als een succesverhaal van de Agenda Recreatie en Toerisme zijn: het Noord-Hollandpad (200 km langeafstandswandelroute van Den Oever naar Huizen) en het fietsknooppuntennetwerk. Ook is er veel achterstallig onderhoud in de recreatiegebieden uitgevoerd en is een aantal nieuwe gebieden aangelegd. Voorbeelden zijn: recreatiegebied Lutkemeer bij Amsterdam, uitbreiding van het Streekbos in West-Friesland, de aanleg van skate en skeelerpaden in Het Twiske of de vernieuwing van de wielerbaan in Spaarnwoude. Toerisme Noord-Holland verzorgt namens de provincie de toeristische promotie, kijk voor toeristische informatie op www.noord-holland.com. Op deze site zijn ook de websites te vinden over wandelroutes langs de Stelling van Amsterdam en het Noord-Hollandpad.