CNV PZ: Concurrenten TNT ontduiken minimumloon

Cnv publieke zaak

De vakbond CNV Publieke Zaak haalt vanmiddag uit naar de concurrenten van TNT. Bestuurder Inge Bakker van de bond doet dat tijdens de hoorzitting die de Tweede Kamer houdt over de nieuwe Postwet. 'Deze nieuwe aanbieders betalen hun bezorgers zo slecht dat in feite sprake is van ontduiking van het minimumloon.' De Tweede Kamer hield de hoorzitting met het oog op de Postwet die later dit jaar behandeld wordt.

CNV Publieke Zaak vindt dat TNT Post te maken krijgt met oneerlijke concurrentie doordat bedrijven als Sandd en Selekt Mail het personeel slecht betalen. De bezorgers bij deze bedrijven bouwen geen pensioen op en worden vaak per poststuk, of zelfs per brievenbus betaald. TNT kent een cao met veel meer rechten voor het personeel en een beter salaris. Omdat post een arbeidsintensief product is, kan TNT nooit concurreren met de andere aanbieders. Dit is een van de redenen waarom werkgelegenheid bij TNT verdwijnt. Verder wordt er minder post bezorgd door de opkomst van bijvoorbeeld e-mail en telebankieren. De afgelopen jaren zijn dan ook rond de 9000 banen verdwenen. Meer dan 12.000 mensen hebben het bedrijf al dan niet vrijwillig verlaten.

Wantoestanden
'Daarom pleiten wij voor een sector-cao met een minimumkarakter, zoals we die kennen in bijvoorbeeld de metaalsector. Voor de postsector zouden alle bedrijven zich aan bepaalde spelregels moeten houden zoals de verplichting om de medewerker een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Doordat de werkgever dan op zijn minst het minimumloon moet uitbetalen voorkom je een groot deel dergelijke wantoestanden', aldus Inge Bakker tijdens de hoorzitting. Verder pleit ze voor een vergunningensysteem, zoals dat in Duitsland bestaat. Een onderneming krijgt dan pas een vergunning als voldaan is aan bepaalde voorwaarden. Een van deze voorwaarden is het betalen van het minimumloon. De huidige Postwet wordt aangepast nu de Europese postmarkt wordt geliberaliseerd. CNV Publieke Zaak hoopt dat er dan ook gekeken wordt naar de positie van het personeel bij TNT en bij Sandd en Selektmail. Het personeel bij de laatste twee postbedrijven hebben nauwelijks rechten.'Wij vinden dat deze medewerkers beter beschermd moeten worden dan nu het geval is. Ik hoop echt dat de Tweede Kamer dit signaal oppikt, want tot nu toe hebben de partijen dit laten liggen.'

Voor nadere informatie
Inge Bakker, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06 536 79844 Jan Spijk, communicatieadviseur, 06 512 440 64
www.cnvpubliekezaak.nl