Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Persbericht
Datum 1 februari 2007Kenmerk 019

Dit is een gezamenlijk persbericht van het stadsdeel Oud-Zuid, de provincie Noord- Holland, de Stichting Olympisch Stadion Amsterdam, de ministeries van VWS en OCW en de gemeente Amsterdam

Overeenstemming over professionele warming-up accommodatie bij Olympisch Stadion

Amsterdam kiest voor internationale atletiek

Amsterdam krijgt in 2008 een professionele inloopbaan op Park Schinkeleilanden naast het Olympisch Stadion. Nederland kan nu een rol van betekenis gaan spelen op internationaal atletiekgebied.

Begin 2006 is besloten de mogelijkheden voor de aanleg van deze inloopbaan voor de stad Amsterdam te onderzoeken. Door de intensieve samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, sport-, onderwijs- en culturele instellingen is komen vast te staan dat dit nu gaat lukken. De financiering van het project wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met ING.

De wethouder Sport Carolien Gehrels is blij met het resultaat: "Vanaf mei vorig jaar heb ik me bijzonder ingezet voor de inloopbaan, en ik ben dan ook trots dat dit resultaat er binnen negen maanden ligt! Dit vergroot de mogelijkheden voor het Olympisch Stadion om meer sportdagen en activiteiten voor kinderen te organiseren en daarnaast ook topsportactiviteiten. Dit kan alleen omdat rijk, provincie, gemeente, stadsdeel, stadion én ING elkaar snel en goed wisten te vinden." Ook gedeputeerde Rinske Kruisinga van de provincie Noord-Holland reageert verheugd: "De provincie Noord-Holland zet zich vooral in voor breedtesport en dit project is een goed voorbeeld van de mogelijkheden om topsport en breedtesport te combineren."

De atletiekbaan, de voorzieningen voor technische atletieknummers en de kunstgrasvelden kunnen worden gebruikt als warming-up voorziening bij grote atletiekevenementen in het Olympisch Stadion. Voor het organiseren van een EK Atletiek is een dergelijke baan vlakbij het stadion een uitdrukkelijke voorwaarde. De gemeente en de KNAU hebben de ambitie om in 2014 een EK Atletiek te organiseren. Daarnaast is een dergelijke baan belangrijk voor de uitvoering van de plannen om een jaarlijks terugkerend internationaal atletiekgala in het stadion te organiseren. De directeur van de Stichting Olympisch Stadion Amsterdam Hans Lubberding: "Ik zie dit project als een historische mijlpaal voor sportief Amsterdam dat al sinds 1928 tot de selecte groep wereldsteden behoort die de Olympische Spelen hebben georganiseerd. Hiermee is weer een belangrijke stap in de goede richting gezet om internationale atletiekevenementen naar Amsterdam te halen."

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml


1 februari 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 019 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

De portefeuillehouder Sport van het stadsdeel Oud-Zuid Eddy Linthorst onderstreept de meerwaarde die de inloopbaan zal genereren: "We krijgen binnen de ring van Amsterdam een prachtig sportpark. Op het terrein waar nu twee voetbalvelden met het clubhuis van de voetbalvereniging Arsenal liggen, wil de gemeente Amsterdam twee kunstgrasvelden realiseren, samen met de 400 meter kunststof atletiekbaan, enkele voorzieningen voor technische atletieknummers en een clubgebouw met kleedruimten. Dat betekent dat het park door veel meer gebruikers kan worden benut dan nu het geval is. Atletiekvereniging Phanos, de vaste gebruiker van het Olympisch Stadion, kan tijdens evenementen in het stadion naar deze accommodatie uitwijken. Voetbalvereniging Arsenal kan intensiever gebruik maken van de twee voetbalvelden, omdat kunstgras een hogere bespelingsgraad heeft dan de huidige velden. Combiwel, de organisatie voor gecombineerd welzijnswerk, zal intensiever gebruik maken van de voorzieningen voor naschoolse sportactiviteiten en sportbuurtwerk. Twee voortgezet onderwijsscholen, namelijk het Hervormd Lyceum Zuid en de Geert Groote school, zullen gebruik gaan maken van de accommodatie voor schoolsportactiviteiten. Dat spreekt mij bijzonder aan."

Samen met het Olympisch Stadion, de Sporthallen Zuid en het Frans Otten Stadion zorgt de warming-up accommodatie voor een gebied met uitzonderlijk veel verschillende en relatief grote sportvoorzieningen op een klein oppervlak. Daarbij komt dat in 2007 twee bruggen zullen worden aangelegd die ervoor zorgen dat de genoemde accommodaties veel beter met elkaar verbonden zullen zijn. Dat maakt het gebied zeer geschikt voor grote schoolsportdagen zoals `Mission Olympic' en de `Topscore Finals'. De aanpassingen zorgen er voor dat meer van dergelijke grote evenementen in de toekomst in dit gebied kunnen worden georganiseerd.

Pb-019