GroenLinks

Hoe zit het met rechten van verdachten?

verdacht in de gevangenis 1 februari 2007

Duizenden mensen komen over de grens in aanmerking met justitie. Maar de regels over toegang tot een tolk en een advocaat variëren enorm tussen EU-lidstaten. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg legt uit waarom er minimumwaarborgen moeten komen in Europa.

Stel dat je in Spanje of Griekenland gearresteerd wordt, al dan niet terecht. Je spreekt geen woord Spaans of Grieks. Kun je erop rekenen dat je tijdig een advocaat krijgt en een tolk? Kun je de aanklacht lezen om te begrijpen waar je precies van beschuldigd wordt? En wat zijn nu precies je rechten in dat land?

Netelige positie
Als een buitenlandse verdachte bevind je je vaak in een nadelige positie. Zo kan het gebeuren dat je in een buitenlandse politiecel dagenlang op een tolk moet wachten of op een advocaat.

Wat je tijdens het eerste politieverhoor zegt, is vaak bepalend voor de rest van de strafprocedure. Toch krijg je in sommige landen pas na het politieverhoor een advocaat te spreken. In de meeste EU-landen is het volstrekt normaal dat een advocaat tijdens het politieverhoor aanwezig is om je bij te staan. Maar in Nederland is dat bijvoorbeeld weer niet het geval.

Balans zoek
Kathalijne Buitenweg: "Strafrechtelijke samenwerking is de laatste jaren flink opgevoerd in Europa. Sinds de komst van het Europese arrestatiebevel, moeten lidstaten uitleveringsverzoeken in principe zonder meer inwilligen. Hoewel aan de opsporingskant allerlei afspraken zijn gemaakt om misdaad effectiever aan te pakken, is aan de kant van bescherming van de rechten van verdachten totaal geen vooruitgang geboekt. Dit pakt voor veel verdachten zeer nadelig uit en het komt het vertrouwen in elkaars rechtsystemen ook bepaald niet ten goede."

Geen overeenstemming over minimumrechten
Hoewel het probleem algemeen erkend wordt, is men er de afgelopen jaren niet in geslaagd het wetsvoorstel over minimumrechten voor verdachten van de grond te krijgen. Veel regeringen tonen zich heel terughoudend, omdat ze bang zijn gebrandmerkt te worden als 'soft on crime'. Ook het kostenaspect speelt een rol. Buitenweg: "Rechtsbijstand en tolken zijn weliswaar niet goedkoop, maar je moet wel wat over hebben voor een goed functionerende rechtstaat."

Twee snelheden
Buitenweg is verheugd dat huidig EU-voorzitter Duitsland het onderwerp weer op de agenda heeft gezet. Eenentwintig landen waaronder Nederland steunen het voorstel, maar Engeland, Ierland, Cyprus, Malta, Tsjechië en Slowakije sputteren tegen. Normaal gesproken moet elke lidstaat instemmen met zo´n voorstel. Maar omdat de meeste lidstaten onderhand doordrongen zijn van het belang van dit voorstel, wordt er overwogen om de waarbogen in ieder geval in die 21 landen door te voeren. De tegenstanders moeten dan maar uitleggen waarom ze zich niet willen committeren aan de minimumrechten.

Zie ook:

* volledige toespraak van Kathalijne Buitenweg tijdens een conferentie van Duitse juristen op 24 januari 2007 (in het Engels)