Gemeente Breda

Mevrouw Ross-van Dorp en de heren Welschen en Stevens

Burgemeester Van der Velden van Breda heeft vanochtend in het Stadhuis de namen van de commissie Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO) bekend gemaakt. De commissie bestaat uit mevrouw drs. C.I.J.M. Ross-van Dorp (Clémence), de huidige staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Dr. R.W. Welschen (Rein), oud-burgemeester van de Gemeente Eindhoven en de heer prof. dr. L.G.M. Stevens (Leo), voormalig hoogleraar fiscale economie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

De commissie gaat de aanvragen van burgers, bedrijven, verenigingen en instellingen beoordelen die een beroep doen op het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling.

Alle commissieleden FMO zijn gevraagd vanwege hun gezaghebbende positie in publieke functies. Zij zijn niet verbonden aan de Bredase politiek, waardoor onafhankelijk opereren van de commissie geborgd is. Welschen en Stevens zijn beiden inwoners van Breda.

Mevrouw Ross-van Dorp wordt voorzitter van de commissie. Zij treedt in functie zodra zij geen deel meer uitmaakt van het huidige kabinet. De Bredase griffier Nico van Mourik is secretaris van de commissie.

Werkwijze commissie FMO

De commissie FMO adviseert in april over de eerste aanvragen. Ze bekijkt of ze voldoen aan de criteria van het fonds en voorziet ze van een advies. De commissie toetst aanvragen vooral op het punt of ze werkelijk vernieuwend zijn en het meedoen van inwoners van Breda aan de samenleving stimuleren. Ook let de commissie op of de mensen in Breda na de uitvoering van het plan profijt hebben van de bijdrage van het fonds. Alle aanvragen die daaraan voldoen, verdienen in principe een kans.

De gemeenteraad heeft tot en met 2010 tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor het fonds.

Ondersteuning aanvragers

Wethouder Marja Heerkens (Sociale Zaken, Wmo en Grondbeleid) benadrukte tijdens de bijeenkomst in aanwezigheid van de heren Welschen en Stevens dat het fonds van de stad en voor de stad is. De communicatie over het FMO krijgt zeker dit eerste jaar veel aandacht. Onderdeel van de campagne is een werkwijzer (stappenplan) waarmee de gemeente initiatiefnemers op weg wil helpen bij het indienen en uitvoeren van plannen. Deze werkwijzer is vanaf 1 maart beschikbaar. Informatie over het fonds is nu al te verkrijgen via de website: www.breda.nl/fmo. Bredanaars, bedrijven, verenigingen en instellingen die een aanvraag willen indienen, kunnen voor meer informatie contact opnemen met projectleider FMO, Jan Franken, telefoon (076) 529 4005.

Breda, 1 februari 2007

Beknopt CV commissieleden FMO
Mevrouw Ross-van Dorp
Drs. C.I.J.M. Ross-van Dorp (Clémence) werd geboren in 1957 te Delft. Na haar middelbare school volgde ze diverse beroepsopleidingen, waaronder de lerarenopleiding Nederlands en Engels. In 1989 is ze aan de Rijksuniversiteit Leiden afgestudeerd in de sinologie. Na haar studie werd ze beleidsmedewerker van A. Oostlander in het Europees Parlement (1990-1998). In 1998 kwam Ross voor het CDA in de Tweede Kamer. Zij bleef Kamerlid tot 2002. Ross heeft een aantal functies in het CDA bekleed, met name in Gelderland. Zij had diverse maatschappelijke nevenactiviteiten, onder meer bij de Iselinge Educatieve Faculteit in Doetinchem, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, de Rabobank in Gendringen, het sociaal-economisch overleg Oost-Gelderland en de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving. Clémence Ross werd op 22 juli 2002 benoemd tot staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het eerste Kabinet-Balkenende. Deze functie bekleedt zij sinds 27 mei 2003 in het tweede Kabinet-Balkenende.

De heer Stevens
Prof. dr. L.G.M. Stevens (Leo) werd geboren in 1944 te Belfeld. In 1971 behaalde hij aan de Katholieke Hogeschool te Tilburg het doctoraal examen in de economische wetenschappen, fiscaal- economische specialisatie. Na een vierjarig dienstverband bij de Rijksbelastingdienst werd hij benoemd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 1986 werd hij benoemd tot hoogleraar Fiscale Economie. Tot 2007 was hij voorzitter van de vakgroep Fiscale Economie en tevens voorzitter van de leergang Europese Fiscale Studies. Ook was hij tot 2007 lid van de Waarderingskamer.Thans maakt hij deel uit van diverse SER-commissies. Hij is voorzitter van het door het kabinet ingestelde Ondernemersklankbord Regeldruk (commissie Stevens). Voorts is hij actief als coördinerend redacteur van diverse wetenschappelijke vaktijdschriften. Hij promoveerde in 1980 op het proefschrift Belasting naar draagkracht. In 1984 werd hij onderscheiden met de prof. mr. H.J. Hofstra-penning. Sinds 2006 is hij voorzitter van harmonie Amor Musae te Prinsenbeek.

De heer Welschen

Dr. R.W. Welschen (Rein) werd geboren in 1941 te Breda. Hij studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht (1965) en promoveerde in de geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1972).Van 1964 tot 1974 was hij tevens parttime werkzaam in het hoger en middelbaar onderwijs in de vakken biologie, scheikunde, anatomie, embryologie en fysiologie. Welschen begon daarna een politieke en bestuurlijke loopbaan. Hij was van 1971 tot 1974 afdelingsvoorzitter en gewestbestuurder van de PvdA en van 1974-1978 gemeenteraadslid in Breda. In 1978 werd hij wethouder. In 1987 werd Welschen gedeputeerde in Noord-Brabant met als portefeuille milieu, natuur en landschap, alsmede kwalitatief en kwantitatief waterbeheer. Welschen was vanaf 1992 elf jaar burgemeester in Eindhoven. In augustus 2003 trad hij terug. Tegenwoordig heeft hij zitting in diverse commissies op rijksniveau op het gebied van (ouderen)zorg. Zo maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht Thuiszorg regio Eindhoven en is hij voorzitter van de Brabant Medical School.