Nederlandse Tafeltennisbond


Li Jiao kansrijk op Top-12


01-02-2007
Dit weekeinde wordt in het Italiaanse Arrezzo het jaarlijkse Top-12 toernooi gehouden. Nederland is bij de dames vertegenwoordigd door Li Jiao. Bij de heren heeft Nederland geen deelnemers. De Top-12 begint zaterdag met poulewedstrijden. 's Avonds worden de kwartfinales gespeeld. Op zondag worden de halve finales en de finale gespeeld.

Voor Li Jiao wordt het in Arrezzo alweer haar derde Top-12. In 2005 debuteerde de toen net genaturaliseerde (2004) Li Jiao met een verrassende derde plaats. Het jaar daarop herhaalde zij deze prestatie. Inmiddels zijn de successen van Li Jiao geen verrassing meer. De afgelopen twee en een half jaar heeft de Nederlandse diverse topprestaties neergezet, waaronder een halve finale op het EK in 2005 en een kwartfinale op het WK individueel in Sjanghai ook in 2005.

Li Jiao staat op dit moment op een zeventiende plaats op de wereldranglijst en hoeft daar slechts twee Europese speelsters voor zich te dulden. Genoeg reden voor optimisme dus ? Li Jiao: " Ik heb er zin in. Jammer is wel dat ik door ziekte wat trainingsachterstand heb opgelopen de afgelopen maand. Ik ben pas sinds een week weer voluit aan het trainen. Het is dus moeilijk om aan te geven of ik in vorm ben of niet, maar ik heb vertrouwen".

Li Jiao zal in Arrezzo worden begeleid door Trinko Keen. Keen is zelf meervoudig deelnemer aan de Top-12. Li Jiao over deze opmerkelijke samenwerking: " de samenwerking met Trinko is minder verrassend dan menigeen denkt. Wij trainen al twee jaar met grote regelmaat samen en hebben het ook veel over tafeltennis met elkaar. De manier waarop we beide tegen tafeltennis aankijken heeft veel raakvlakken. Trinko kent mijn spel en heeft enorm veel ervaring op dit hoogste niveau. Het gaat om kleine details in dit soort wedstrijden en Trinko kan me daar zeker bij helpen".

De beslissing om Trinko Keen te vragen voor de coaching van Jiao op deze Top-12 is gemaakt in goed overleg met het Hoofd Topsport van de NTTB, Achim Sialino. Aangezien damesbondscoach Pieke Franssen nog niet geheel hersteld is van ziekte, zijn tijdelijke plaatsvervanger Achim Sialino zich met name richt op het Nederlands team, en Li Jiao heeft aangegeven graag door Trinko Keen begeleid te willen worden in Italië, is besloten om gehoor te geven aan de wens van Li Jiao.

Trinko Keen had zelf weinig tijd nodig om ja te zeggen op het verzoek van Li Jiao. Keen: "Als ik iets bij kan dragen doe ik dat graag. Op dit niveau is het de kunst om alles zodanig te optimaliseren dat de kans op succes het grootste is. Als daar voor mij een rol in is weggelegd is dat natuurlijk hartstikke leuk".

Voor meer informatie over de Top-12 : http://www.ettu.org/ en www.tafeltennis.nu