Universiteit van Tilburg 1 februari 2007

FotoGroep03 exposeert op de universiteit, over de universiteit

Fototentoonstelling De Alma Mater

FotoGroep03, bestaand uit zeven ex-leerlingen van fotograaf L.J.A.D. Creyghton, exposeert tot 7 maart foto's die betrekking hebben op de campus van de Universiteit van Tilburg. De leden van de fotogroep kenmerken zich door hun voorliefde voor zwart-wit fotografie. De foto's zijn te zien in de foyer van het Cobbenhagengebouw van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2.

Fotogroep03 maakte in 2003 de afspraak om regelmatig een klein overzicht van hun werk te exposeren. De eerste tentoonstelling vond plaats op de Dag van de Filosofie, 17 april 2004, waar het thema "Idolen en Demonen" met foto's werd geïllustreerd. In 2006 werden de voorbereidingen getroffen voor de huidige tentoonstelling van foto's die betrekking hebben op de universiteitscampus, de gebouwen aldaar en de mensen die er werken of studeren. Enkele fotografen van Fotogroep03 zijn overigens ook lid van andere fotogroepen en exposeren in andere verbanden. De groep komt zo'n acht keer per jaar bijeen voor het bespreken van foto's en bezoekt samen exposities en lezingen.

Uit deze expositie blijkt goed dat de universiteit vooral een som der delen is. De alma mater (Latijn voor 'voedende moeder', een vaak gebruikte omschrijving voor een universiteit) verleidt de één tot fotografische ontboezemingen over de parkachtige omgeving van de universiteit, een ander wordt getrokken door de concentratie die hier heerst (zij het niet altijd..), een derde weer door de vormentaal van de architectuur. In al hun verscheidenheid vormen de zwart-wit foto's toch een geheel en geven ze een fraai beeld van de bijzondere gemeenschap die de Universiteit van Tilburg vormt.

Sinds 2001 legt de Universiteit van Tilburg zich in haar kunstbeleid toe op de aanschaf van hedendaagse fotografie. Zo hangt er in de hal van het Koopmansgebouw een serie van Jan Dibbets, is de entree van TIAS Business School verfraaid met een foto op groot formaat van Margriet Smulders en is in het stiltecentrum een fotostilleven van Marc Mulders te zien. In de universiteitscollectie bevindt zich verder werk van onder meer Jan Banning, Ruud van Empel, Koen Hauser, Job Koelewijn, Inez van Lamsweerde, Martin Parr en L.J.A.D. Creyghton. De laatste is de leermeester van FotoGroep03 en verschaft de fotografen nog steeds waardevolle adviezen.

De tentoonstelling is te zien op werkdagen van 08.00 tot 18.30. Bij de tentoonstelling, die bestaat uit ruim 40 werken is een boekje verschenen met foto's van Gwen Kriekaard, Janneke Lub, Marie-Louise Mannaerts, Paul Joosten, Jean Rijckmans en Anne Marie Rijsman dat voor 5 euro te koop is (voorlichting@uvt.nl).

Noot voor de pers
Voor foto's of nadere informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl).

UvT Persbericht