Woonbond


WOONBONDPERSBERICHT

Woonbondreactie op bod woningcorporaties

Aedes vereniging van woningcorporaties is in samenspraak met haar leden bezig met het zogenoemde 'Antwoord aan de samenleving'. Het bod van Aedes houdt onder meer in dat de woningcorporaties ten minste twee jaar lang 600 miljoen euro per jaar willen vrijmaken voor de laagste inkomens. De Nederlandse Woonbond ziet daarbij als gevaar dat die miljoenen via huurverhogingen doorberekent aan de huurders die niet in de huurtoeslagregeling vallen. De Nederlandse Woonbond vindt dat onacceptabel. De ene huurder mag niet verantwoordelijk worden gesteld voor de financiële ondersteuning van de andere huurder. Bovendien is inkomenspolitiek een verantwoordelijkheid van de overheid en dat dient zo te blijven. Tenslotte is de Woonbond al jaren sterk voorstander van een inflatievolgend huurbeleid.

Omdat de Woonbond vaststelt dat de woningmarkt met name vastzit als gevolg van de sterke scheiding tussen huur- en koopsector vindt de bond het nodig dat er één vangnet komt voor alle huurders en kopers, die ondersteuning nodig hebben vanwege hun hoge woonlasten. De hoogste tijd voor een meer 'sectorneutraal systeem van vraagondersteuning', zoals de deskundigen dat noemen. Omdat dit niet van de ene op de andere dag is geregeld, moet de betaalbaarheid van het huren op korte termijn worden gewaarborgd door een maximaal inflatievolgend huurbeleid, het terugdraaien van de bezuinigingen op de huurtoeslag en verbetering van de huurtoeslagregeling voor met name de lagere inkomens.

Op zich waardeert de Woonbond het aanbod van de corporaties om de komende jaren meer te gaan investeren en dat zij de problemen op de woningmarkt serieus willen aanpakken. Het 'Antwoord aan de samenleving' bevat voorzover bekend duidelijk ook positieve elementen. Zo wil Aedes volgens het NRC Handelsblad substantieel meer investeren in de wijkvernieuwing en niet geïsoleerde woningen stevig aanpakken, wat een aanzienlijke energiebesparing moet opleveren. Wat betreft de wijkvernieuwing is er maar liefst sprake van een investering van 200 miljoen euro op jaarbasis, drie keer zo veel als nu het geval is.

De Woonbond vindt het van groot belang dat het vermogen van corporaties wordt aangewend voor volkshuisvestingsdoelen. "Wij zijn voorstander van duidelijke prestatieafspraken over grootschalig investeren in wijk- en buurtaanpak, energiebesparing, het onder dak brengen van bijzondere doelgroepen en het verhogen van de bouwproductie", aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. "De Woonbond wil echter per se niet dat corporaties inkomenspolitiek mogen voeren. Die verantwoordelijkheid ligt bij de overheid en moet daar blijven liggen."

In een recente brief aan de ledenraad van Aedes heeft de Woonbond aangegeven goede hoop te hebben dat er gezamenlijk met Aedes kan worden opgetrokken ten aanzien van (belangrijke onderdelen van) het toekomstige woonbeleid. Nog onlangs is in de 'Declaratie van het wonen' een gezamenlijke inzet geformuleerd ten aanzien van een sectorneutraler beleid voor de huur- en koopsector, het belang van maatschappelijke investeringen en de zorg voor de inkomenspositie van de lagere inkomens. Een verdere dialoog ligt dus voor de hand.

Amsterdam, 1 februari 2007
Nummer V07.0222.PR