Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak tijdens de aftrap van de publiekscampagne ten bate van de OV-chipkaart.

Toespraak | 01-02-2007 | Rotterdam | Minister Karla Peijs

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Hij komt eraan! En dan heb ik het dus niet over de metro, maar over de OV-chipkaart. Wég met de strippenkaart. Wég met die losse treintickets. De verschillende abonnementen blijven. Maar dan wel op één kaart. Eén kaart voor het hele openbaar vervoer. Vanaf 2009 is het zover. De OV-chipkaart. In bus, trein, tram én metro. Dat is makkelijk, maar ook eerlijk. Wie met de OV-chipkaart reist, betaalt per kilometer. Je betaalt dus voor wat je reist.

In Rotterdam kun je al een tijdje met de OV-chipkaart reizen, want Rotterdam is de rest van Nederland nu eenmaal nét altijd een stapje voor. Maar wat natuurlijk ook meespeelt, is dat we wilden kijken hoe `t gaat voordat we de OV-chipkaart in de rest van Nederland invoeren. De verkoop van kaarten, het opladen, de poortjes. Rotterdammers zijn kritische mensen, ze dragen het hart op de tong, dus als je 'n plek nodig hebt voor een generale repetitie met een eerlijk publiek moet je hier zijn!

En dat publiek heeft zich laten horen! Ik ga `t niet mooier maken dan het is, we hebben de afgelopen maanden met elkaar ondervonden dat de weg van strip naar chip vol hobbels en valkuilen zit. Best lastig, maar vooral ook leerzaam. Rotterdam gaf ons de gelegenheid de OV-chipkaart te finetunen. En inmiddels zijn we zo ver, dat we kunnen zeggen: Nederland, hier komt-ie dan!

Het karwei begint nu dus pas écht. Er komen steeds meer verkooppunten, overal verschijnen oplaadstations en poortjes. En steeds meer vervoerders bieden OV-chipkaarten aan. Met al deze acties kunnen de betrokken partijen, inclusief de Nederlandse Spoorwegen, laten zien wat ze waard zijn. Laat ze alsjeblieft álles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat alles werkt zoals het hoort. En blijft werken. Want alleen zo win je 't vertrouwen van de reiziger. En alleen zo maak je de OV-chipkaart tot een succesnummer. Ik heb er vertrouwen in. Dit zijn professionals. Dan mag je rekenen op kwaliteit.

De reizigers zijn nog een beetje afwachtend, maar nu de publiciteitscampagne begint zal dat volgens mij snel veranderen. Straks zegt iedereen hetzelfde. Weg met de strippenkaart. Weg met de losse treintickets. En welkom OV-chipkaart! Hij verdient nu al een daverend applaus!

Goede reis!